Az emberi kapcsolatok, és a párkapcsolatot is ide értve hol közeledő, hol távolodó mozgást vesznek fel. Amikor újdonság egymás számára két ember, akkor ösztönösen közelednek, amikor már önmaguk is kicsit feloldódtak ebben a kapcsolatban, akkor a függetlenség, a szabadság, az önállóság vágya távolodást indíthat be.

A megcsalásos eseteknél a hűtlen fél arról számol be, hogy végre újra élőnek, pezsgőnek, függetlennek érezte magát. Úgy érezte, hogy elismerik, felnéznek rá, és csodálják őt, így ő is értékesebbnek látta magát, jobb kedve volt, és visszatért az életöröme – mégha csak a lopott óra idejéig is.

Gyakran előfordul, hogy a szerető nem azért kerül a képbe, mert sokkal szebb, vagy okosabb a partnernél, hanem azért, mert a vele megélt közös időtöltés a meglévő hiányt elkezdi betölteni. Lehet mondani, hogy könnyű a lopott órák erejéig felnézni a másikra, míg ha együtt élnének, akkor ugyanúgy távolodnának, mint a párkapcsolatban élők most, de attól még igaz, hogy a szeretői viszony egy hiányt tölt be, egy olyan döntés értelmében alakul ki, amelyet számos – a párkapcsolatot nem támogató és nem fejlesztő – döntés előzött meg.

Például

  • hallgatásról való döntés: nem mondom el, hogy mit szeretnék, hogy mi lenne jó, csak várom, hogy a párom kitalálja, mivel tudna engem boldoggá tenni
  • az őszintétlenség mellett döntés: színlelem a kielégülést, a szeretet meglétét, a megbocsátást
  • kommunikációs leállás elfogadásáról való döntés: nem teszek meg mindent azért, hogy meginduljon, és célravezető legyen közöttünk a kommunikáció
  • az elengedés melletti voks: hagyom, hogy sértődés, közöny költözzön be a mindennapjainkba, és csak szemlélőként vagyok jelen

Lehetne még folytatni a sort, de bármi is a kiváltó oka annak, hogy valaki hűtlen lesz, a döntést ő maga hozza meg. Ő szavaz amellett, hogy házasságon kívül oldja meg az űr betöltését. Valószínű, hogy azt gondolja, ez a legjobb lépés, amit tenni tud, hogy hiányát enyhítse.

Mit lehet tenni, ha már megtörtént a hűtlenség?

Elfogadni, hogy ami történt, megtörtént. Nehéz, hogy megcsalt félként ne vegye valaki személyes sérelemnek, árulásnak a partnerének a hűtlenségét. Fájdalommal, bizalomvesztéssel jár. Mégis ki kell jelölni az irányt, hogy merre szeretné, ha a kapcsolat tartana. Közösen folytatni tovább, vagy elengedni egymást? Ha a folytatás mellett dönt a pár, akkor a milyen volt, mikor volt, hányszor volt, jobb volt-e kérdéseket átformálni előremutató, építő kérdésekké: milyennek láttad magad általa, milyen hiányt töltött be, hogyan tudja a mi kapcsolatunk betölteni ezt az űrt, miben kell, hogy én változzak, és miben fogsz te változni azért, hogy ne harmadik személy által akard megtalálni a békédet, értékességedet, fontosságodat. Milyen legyen az a kapcsolat, amelyben mindketten jól és szeretve érezzük magunkat, és mit vagyunk hajlandóak megtenni érte.

A kapcsolatot fel is rázhatja, és tönkre is teheti, ha megcsalás történik. Ahhoz, hogy egy még sikeresebb fejezet nyílhasson meg, a krízis feldolgozására, a felismerések beépítésére lesz szükség. A hűtlen félnek döntenie kell, hogy felelősséget vállal a tetteiért, és a bizalom helyreállításáért. Talán azt mondanom sem kell, hogy a külső kapcsolatot le kell zárnia az újraépítéshez, és türelmes hozzáállás szükségeltetik, hiszen a megcsalt félnek kérdései lesznek, szomorú időszakai, és akkor mindkettejük hitére, támogató jelenlétére szükség lesz a továbblépéshez, a bizalom újraépítéséhez.

A megcsalt fél általában szomorú, kétségbeesett, és úgy érzi, talán soha nem fog tudni megbízni a párjában. Önmagában és társában is keresi a hibát, értéktelen embernek látja magát. Fantáziál arról, hogy mi történhetett a szeretői találkákon, esetleg revansot fontolgat, és olykor a vívódása konfliktusban nyilvánul meg.

Ha a pár a kapcsolatuk folytatása mellett dönt, akkor a megbocsátáson dolgozni kell. Mindkét félnek. Akár egyedül, akár szakember segítségével, de csak akkor fog tudni újra jól működni a párkapcsolatuk, ha mindketten arra koncentrálnak, hogy milyen gyakorlatokkal, módszerekkel tudják a jövőben elkerülni, hogy újra hasonló krízishelyzetbe kerüljenek. Elkerülhetetlenné válik az ön-, és társismeret fejlesztése, az ok-okozati összefüggések feltárása, a felismerések beépítése. Ebben az esetben nem vár könnyű munka a felekre, de az elköteleződésük jó alapot fog adni ahhoz, hogy célravezető gyakorlatokkal, kommunikációval, konfliktuskezelési módszerrel egy új, és az eddigieknél gyümölcsözőbb kapcsolatot teremthessenek meg.

Bejelentkezés tanácsadásra –>

Segítő könyv hűtlenség utáni kapcsolat-javításra — >

Segítő könyv önbizalom növeléséhez — >

Segítő könyv megbocsátáshoz, élettervezéshez, bátorság megszerzéséhez, döntési képesség javításához —>

Hallgasd meg a podcast adásokat is!