Ha megcsalás történik egy kapcsolatban, és ez a megcsalt fél tudomására jut, akkor nagy törést szenved a kapcsolat. Vannak, akik azt mondják, hogy ilyen esetben azonnal meg kell szakítani a párkapcsolatot, míg mások az újraépítés mellett döntenek.

A megcsalt fél számára ez a fájdalmas tapasztalás nem múlik el nyomtalanul. Jóformán az egész világba vetett hite megrendül, hiszen volt valaki, akiben megbízott, volt egy elképzelése, hite a párkapcsolatban, hogy az kikezdhetetlen és élethosszig tart, és ez valamilyen szinten biztonságot adott a számára. A párját őszintének és megbízhatónak tartotta, de ebben is csalódnia kellett. Meg kell gyászolnia, hogy az, amiben eddig hitt, az nincs többé. Szembe kell néznie a világ igazságtalanságával is, azaz, hiába vagyok jó, attól még megtörténhet velem olyan, amit én nem tennék meg soha. Át kell gondolnia a párjáról, a párkapcsolatról való elképzelését, és sok esetben még az önbizalmával kapcsolatban is munka vár rá.

Nem minden hűtlenség zárja a kapcsolatot. Főleg akkor gondolkodnak el az emberek a megbocsátáson, az újrakezdésen, ha gyermekeket is nevelnek, és már nem csak párként, hanem családként élnek.

A hűtlenséghez vezető úton mindkét félnek szerepe van, noha a hűtlenség megtörténtéért a hűtlen fél a felelős. Ha a viszony megszakítása után a házaspár a kapcsolatuk mellett dönt, akkor megvizsgálják, hogy milyen szokások vezettek a hűtlenséghez. Hogyan mentek el egymás mellett, és engedték be a távolodást a mindennapjaikban.

A hűtlenség utáni tanácsadáson szoktam hallani a felektől, amikor arról beszélnek, hogy voltak-e jelei annak, hogy az egyik félnek nagy hiányérzete van a kapcsolatban:

  • Tudtunk a problémáról, de nem gondoltuk, hogy ekkora a baj.
  • Sokszor panaszkodott a társam, hogy nem vagyok aktív otthon, de hát én a családért dolgoztam. Ha hazaértem, már nem én akartam az lenni, aki a szálakat mozgatja. Vártam, hogy történjen valami.
  • Haragudtam rá, mert sokat hagyott egyedül a problémáimmal. Nem is látta, hogy mi a baj közöttünk, így ha mondtam neki, mivel vagyok elégedetlen, csak megsértődött, hogy cseszegetem.

Hogyan lehet továbblépni, ha átvert, hazudott nekünk a társunk?

Azt mondják a klienseim, akik a megbocsátást és az együttmaradást választották, hogy a legnehezebb az volt, hogy elhiggyék, lehet még jó ez a kapcsolat. Az is nehéz volt, hogy a csalódás-féltékenység kombójával megküzdjenek, és nagyon nehéz volt elfogadni, hogy a párjuk valaki mást is érdekesnek, kívánatosnak tartott, és még hazudni is képes volt érte. Mindezek erősebbek, mint az a tudat, hogy megszakítva a viszonyt, végülis ŐT választotta, vele akar lenni a házastárs.

Nem lehet mentséget találni arra a fájdalomra, amit a hűtlen fél okoz. Azonban, ha fel tudják térképezni a felek, hogy mi miatt csúsztak el egymás mellett, hajlandóak meglátni a saját felelősségüket az okozat létrejöttében, és tetszetős az a közös jövőkép, amelyen együtt fognak munkálkodni, akkor könnyebb lesz új fejezetet nyitniuk.

*****

Ha szeretnél egy párkapcsolatjavító e-bookot, amelyben közel 300 kérdés van, amit átbeszélhettek a karantén ideje alatt, hogy javuljon a kapcsolatotok, akkor kattints ide!

Ha nem igazán érzed magad közel a társadhoz, és szeretnéd, hogy segítsek a probléma feltárásában és annak kezelésében, túl jutni az elakadáson, a krízisen (akár megcsalt, akár hűtlen fél vagy, akár a kommunikációban, egymás megértésében vagytok elakadva), itt írd be magad a Skype tanácsadásra. Szívesen fogadlak, hogy ne titkok vagy kétségek között kelljen élned, hanem megismerd az erőforrásaidat, és használni tudd őket a boldogságod megélése érdekében.

Laskai Nelli
házassági tanácsadó


Az Így rázd fel a párkapcsolatodat! című könyvem abban segít, hogy a társaddal tudjatok érdemben kommunikálni. Közel 300 kérdést tartalmaz, amely sorvezető a könnyed beszélgetéshez. Segítség van benne, hogy ki tudd fejezni az érzéseidet, és segítő kérdések, hogy jobban ki tudjátok bontani a párotok számára, hogy mi is az igényetek pontosan. Mindemellett olyan önfeltérképező feladatlap van benne, amely által rálátsz, hogy mit szeretnél, és hogyan tudod elérni azt. Akár a párkapcsolatban, akár az élet más területein. A könyv nyomtatott és e-book formában is elérhető ITT.

Szeretném bemutatni az új könyvemet. Az Újra igen! olyan technikákat, gyakorlatokat tartalmaz, ami segíteni tud abban, hogy jobban kezeld a stresszt, el tudj lazulni, megértsd a párkapcsolati működésedet, miért és hogyan választasz partnert magadnak. Megoldásokat mutat be egyes párkapcsolati problémákra, és segít felismerni a bántalmazó kapcsolatot. A feladatlapok segítségével fel tudod mérni, hogy milyen kötődési stílusod van, hogy áll most a párkapcsolatod és a 10 héten át végezhető közeledést segítő programmal javíthatod, erősítheted a kötődést közted és a párod között. Kattints a képre, és nézd meg, mit találsz a könyvben!

Hallgasd meg a podcast adásokat is!