Egyik alkalommal egy olyan pár érkezett hozzám, akik a válás előtti utolsó esélyként tekintettek a közös munkánkra. Az elmúlt 16 évben számos sérülést okoztak egymásnak, ami csorbított az egymásba és a kapcsolatukba vetett hitükön.

Mindketten meg voltak győződve arról, hogy már túl jól ismerik a társukat, nem fognak tudni meglepetést okozni egymásnak, nyitott könyv mindkét fél. Unták is már egymást, hiszen jól ismertek minden részletet a másikból, és számos ok miatt nehezteltek is egymásra.

De vajon tényleg kimerítően ismerhetünk valakit? Talán úgy tűnik, hogy akik húsz éve együtt vannak, már nem sok újdonságot tartogatnak egymás számára, de ez nem feltétlenül igaz is. Folyamatosan fejlődő, változó lények vagyunk. Képesek vagyunk változni, ha akarunk.

A férj, ha lusta

A feleség lusta, nemtörődöm alaknak látta a férjét, akire nem lehet számítani. Azonban a munkahelyén vezető beosztásban volt a férfi, és kifogástalanul látta el a munkáját. Számíthattak rá, megszolgált a munkatársak bizalmára, előzékeny és kreatív volt.

Minden olyat működtetett a munkahelyén, amire a felesége vágyott volna a házasságuk működtetésekor. Vajon mi csúszhatott félre? Mert az már világos, hogy a férfi képes az együttműködésre, az ötletelésre, az önálló problémamegoldásra. Tehát, nem csak ilyen vagy csak olyan az ember, hanem ilyen is, meg olyan is. Vajon otthon miért nem mutatja meg ezt az arcát is?

A nő, ha gyorsan közbelép

A beszélgetések során arra a felismerésre jutottak, hogy az otthoni környezetben, a felesége mellett nem tudja a férfi megélni ezt az énjét. Vagy azért, mert túl sok kritikát kapott, és leszokott az aktív közreműködésről, vagy mert a feleségének gyengébb a kockázattűrő képessége, gyorsabban reagál a felmerülő problémára, és kínál rá megoldást. Nincs szüksége a férfi közbelépésére.

Kialakult a leosztás, hogy a családi problémák megoldása nem a férfi feladata, és eköré épült a viselkedése. Még az is lehet, hogy a kapcsolatuk elején a hölgynek még tetszett is, hogy megmutathassa karakán, erős énjét, amivel valószínű, hogy le is nyűgözte a férfit. Végre egy nő, aki nem várja, hogy mindent a férfi tegyen meg. Hosszú távon viszont kimerítette ez a szerep.

Újra erősíteni egymást a gyengítés helyett

Egy ilyen helyzetből van kiút? Igen, de ahhoz át kell strukturálni a kapcsolatban leosztott szerepeket, viselkedési sémákat.

Visszatérve arra, hogy abszolút kiismerhettük-e a társunkat, egyértelmű nem a válasz. Nem ismerjük sem minden félelmét, sem minden igényét. Akár azért, mert nem is fedi fel előttünk, akár azért, mert ő sincs tisztában velük. És ne felejtsük el, hogy mindannyiunkat érnek hatások, folyamatosan változunk.

A férj például azt mondta, hogy a felesége ellentmondást nem tűr, nem dicséri, nem lelkes, ha együtt vannak, és sokat kritizálja a társát. Azt mondta, hogy ő egy igazi hárpia, aki maga szereti elvégezni az adott feladatot.

Ezt a jellemzést a feleség nem tudta befogadni, hiszen ő az, aki egy közösségben bátorítja a másikat, odafigyel a pozitív visszajelzésekre és elfogadja, ha valaki hibázik. Persze, ezt mind a munkája során. A férfi mindebből semmit nem kapott.

Ha válás helyett a kapcsolatukon akarnak javítani, akkor újra kell tervezni a működésüket, és tudatosabb jelenlét lesz szükséges, hogy mindenki azt a szerepet tölthesse be, amitől elégedettebb lesz. Ha a férfi arra vágyik, hogy felnézzen rá a felesége, lássa benne a megmentőt, akkor mentse meg a helyzeteket otthon is. Ha a nő arra vágyik, hogy “gyengébb” lehessen, és ne kelljen mindent kézben tartania, akkor olyan női szerepet kell tudatosan kiépíteni, amelyhez odafér a “megmentő” férfi is.

Hogyan szerettek újra egymásba?

A szóban forgó pár idővel rálátott a társuk másik oldalára is, és újra strukturálták a kapcsolatukban betöltött szerepeket. Ahogy a férfi jelenléte erősödött otthon, úgy lágyulhatott a felesége, így mindketten energiát szabadítottak fel önmagukban. Úgy érezték, újra a helyükön vannak, megbecsült és elismert tagok a kapcsolatban. A sérelmeik csökkentek, a rossz élményeket számos új tapasztalás írta felül. Megérte belevágniuk a változtatásba.

Nem könnyű a párkapcsolat újraépítése, de egyáltalán nem lehetetlen. Ha nem boldogulsz, boldogultok vele, kérjétek szakember segítségét. Egyrészt, mert külső szemként könnyebben látja, hogy min csúszik el a dolog, másrészt segíteni tud az elakadás feloldásában, az új rendszer kiépítésében.

Ha időpontot egyeztetnél velem, akkor kattins IDE!

Ha könyvet olvasnál a párkapcsolat erősítése témakörben, akkor IDE kattints!

Ha párkapcsolati, önismereti online tanfolyami csomagot kérnél, akkor azt itt tudod kiválasztani!