A határhúzás sokak számára kihívás. Többek között azért, mert nem szeretnének kellemetlen érzéseket okozni másoknak (és ezzel együtt maguknak), illetve nem éles a határvonal bent sem, hogy mit szabad nekik és mit nem a saját komfortérzetük megteremtése érdekében.

Hogy húzzuk meg a határainkat?

Határaink meghúzásakor nem a másik személyt támadjuk, hanem a saját igényünkre fókuszálunk.

Hogy mondjam meg a szomszédnak, hogy ne járkáljon csak úgy át hozzám? Ha meghúzom a határaimat, meg fogom sérteni…

Hogy mondjam meg az anyósoméknak, hogy szóljanak ide telefonon, mielőtt beállítanak hozzánk? Ha jelzem neki, akkor családi perpatvar lesz, hogy nem szeretem őket.

Ha gyermekkorban arra tanultunk rá, hogy nem szabad elvenni az utolsó sütit a tányérról, hiába kopog a szemünk, mert azzal megrövidítünk valaki mást, vagy nem mondhatjuk azt a puszilkodós nagynéninek, hogy inkább ölelést kérnénk üdvözlési formának, ahelyett, hogy nyálban úszna az arcunk, esetleg gyakran hallottuk azt, hogy „én annyi mindent megteszek érted, te meg még ezt sem tudod megtenni értem”, akkor felnőtt korban is valószínű, hogy nehéz dolgunk lesz a határhúzással. Az lesz az alapbeállításunk, hogy nem számít annyira az én komfortérzetem, mint másé.

A határhúzás nem azt jelenti, hogy leértékelem a másik embert, vagy nem szeretem őt. Azt jelenti, hogy tisztában vagyok azzal, hogy számomra mi a jó, és kiállok magamért. Ráadásként meg lehet, hogy javaslok egy olyan utat, amivel mindketten jól járunk.

Határhúzás formái:

  • Anyagiak, tárgyak vonatkozásában: annak adok kölcsön bármit, akinek én szeretnék, és amikor én szeretnék.
  • Testi vonatkozású: jogod van védeni a személyes teredet. (azzal ölelkezem, puszilkodom, akivel kényelmes számomra, és amennyire kényelmes számomra.)
  • Mentális vonatkozású: Mit engedhetnek meg velem szemben és mit nem. Hogyan beszélnek, tesznek velem kapcsolatban mások.
  • Érzelmileg: Tartsák tiszteletben az érzéseimet, nem érvénytelenítsék, csak mert nem támogatja az ő igényüket.
  • Időben: Jogom van saját magam beosztani az időmet, priorizálni a feladataimat.
  • Kommunikáció: Vannak témák, melyekről nem szeretnék beszélni, és van olyan hely és idő, amikor nem szeretnék bizonyos dolgokról beszélni. Jogom van nem megválaszolni egy kérdést, pontosabban azt válaszolni, hogy „Erre nem akarok válaszolni.”

Határhúzás probléma

Ha nem húzod meg a határaidat, akkor elég gyakran kellemetlenül fogod érezni magad a társas kapcsolataidban és akár el is távolodsz azoktól, akikkel szemben azért nem képviseled magad, mert nem akarod őket megbántani, vagy mert attól tartasz, hogy nem fogod tudni jól kezelni a reakcióikat.

Súlyos esetben akár családi kapcsolatok is tönkremehetnek, mert az, aki nem önazonos a másik ember társaságában, az előbb-utóbb nem fogja kívánni azt a társaságot. Kivonódik, leépíti a barátságot, párkapcsolatot vagy családi kapcsolatot.

Ha szeretnél dolgozni azon, hogy kényelmesebben, könnyebben és konfliktusmentesebben húzd meg a határaidat, itt tudsz időpontot kérni. Ha inkább olvasnál a témában, akkor kattints ide.

Hallgasd meg a podcast adásokat is!