A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a feleknek. Azonban a tartós kapcsolatokban gyakran alakulnak ki blokkol, eltávolodások, melyek komoly fejtörést jelentenek a párok számára.

Fal van a párom és köztem

Sok párkapcsolatban az érzelmi távolság kialakulása és a falak emelése észrevétlenül alakul ki, és egyszer csak azt tapasztalják, hogy nincs hozzáférésük egymáshoz, vagy az egyik félhez. Az érzelmi távolság kialakulása lassú folyamat, amelyet a mindennapi rutin, a stressz, az elégedetlenség vagy az érzelmi szükségletek figyelmen kívül hagyása okozhat. A kezdeti szerelem összetartó ereje idővel halványul, és felváltja a kényelem, a megszokottság, a feljogosítottság érzése, illetve az egymás felé fordulás vagy a megértettség, együttérzés hiánya.

Az érzelmi távolság a falak emelésével válik láthatóvá. Ezek a falak lehetnek érzelmi védelmi mechanizmusok, amelyeket az egyik vagy mindkét fél épít fel azért, hogy elkerüljék a sebezhetőséget vagy a fájdalmat. A kommunikáció hiánya (akár abból fakadóan, hogy ez egyik fél nem meri, nem tudja kimondani, mit is szeretne, akár azért, mert a ha mondja is, a társ nem reagál rá) vagy a konfliktuskezelési problémák tovább súlyosbíthatják ezt a helyzetet, mivel a felek inkább elzárkóznak egymástól, ahelyett, hogy megosztanák az érzéseiket és megoldanák azokat.

Hogyan lehet lebontani a falakat a házasságban?

  • Az első lépés az, hogy mindkét fél felismerje és elfogadja a probléma létezését. Ezután nyíltan és őszintén kell kommunikálniuk egymással az érzéseikről és azokról az okokról, amelyek hozzájárultak az érzelmi távolság kialakulásához. Fontos, hogy mindkét fél képes legyen meghallgatni és megérteni a másikat anélkül, hogy védekezne vagy támadást indítana.
  • Fedezzék fel, határozzák meg a kapcsolat javítási szándékának a miértjét. Kit mi motivál abban, hogy a legjobb verzióját adja a kapcsolatjavító munkában és miért köteleződik el a vállalása mellett.
  • Zárják le az esetleges külső kapcsolatokat, de ha nincs is konkrét másik személy, az opció lehetőségét is zárják le. Ne gondolkodjanak B tervben, mert az meg fogja ingatni a javítási törekvéseikben a tapasztalt nehézségek vagy elakadások esetén.
  • Próbálják meg feloldani a sérelmeket. Egyrészt legyen szándék a sértett félben elengedni a sérelmeket, melyek távol tudják őt tartani a sérelmet okozó partnertől, másrészt a partner tudja elismerni a felelősségét és megfelelően, őszintén fejezze ki megbánását, illetve tegyen vállalást, hogy mit fog másképp tenni a jövőben. Biztosítsák egymást afelől, hogy fejlesztik magukat annak érdekében, hogy boldogabban élhessenek együtt.
  • Tanulják meg a konfliktuskezelést. Tanuljanak meg egészséges vitákban részt venni, hibás keresése nélkül, és próbáljanak meg felelősséget vállalni a saját tetteikért, együttműködni az érzések megértése és a kompromisszumok elérésének érdekében.
  • A következő lépés az, hogy időt szánnak egymásra és a kapcsolatukra. Rendszeresen szánjanak időt arra, hogy közösen élvezzék egymás társaságát. Az ilyen időszakok lehetővé teszik, hogy közelebb kerüljenek egymáshoz és erősítsék a kötelékeiket. Ez azért nehéz az eltávolodáskor, mert a sértett, meg nem értett fél nem szeretne több időt tölteni azzal az emberrel, aki nem figyel rá, nem szereti jól őt.

Az érzelmi távolság és a falak emelése a házasságban nehéz időszakot jelenthet, de nem feltétlenül végzetes a kapcsolat számára. A nyitott kommunikáció, az együtt töltött minőségi idő és a konstruktív konfliktuskezelés segíthet megerősíteni a kapcsolatot és újra felkelteni az érzelmeket. A megoldás nem mindig könnyű vagy gyors, de a folyamat fontossága és az elkötelezettség a kapcsolat iránt hosszú távon meghozhatja a változást és az újjáéledést a házasságban.

Ha szeretnétek feltérképezni, hogy mi miatt blokkolódott a kapcsolatotok, vagy azonosítani, hogy mi zajlik most épp, és mi ebből a kiút, a tanácsadás menetéről itt tudtok olvasni.

Laskai Nelli házassági tanácsadó, NLP tréner

borítókép:pexels.com

Szeretném bemutatni az új könyvemet. Az Újra igen! olyan technikákat, gyakorlatokat tartalmaz, ami segíteni tud abban, hogy jobban kezeld a stresszt, el tudj lazulni, megértsd a párkapcsolati működésedet, miért és hogyan választasz partnert magadnak. Megoldásokat mutat be egyes párkapcsolati problémákra, és segít felismerni a bántalmazó kapcsolatot. A feladatlapok segítségével fel tudod mérni, hogy milyen kötődési stílusod van, hogy áll most a párkapcsolatod és a 10 héten át végezhető közeledést segítő programmal javíthatod, erősítheted a kötődést közted és a párod között. Kattints a képre, és nézd meg, mit találsz a könyvben!

Hallgasd meg a podcast adásokat is!