Barion Pixel

Miért “cseszteti” egy feleség a férjét?

A tartós párkapcsolatban igen gyakori az egymás mellett elbeszélés, a rossz kommunikáció. Ha régóta nem érezzük szeretve magunkat, ha túlterheltek vagyunk, akkor a hiány miatt tele leszünk feszültséggel, és a rossz érzésünkért leginkább -hiszen ez a legkézenfekvőbb- a társunkat okoljuk. Minél inkább azon fortyogunk, hogy milyen figyelmetlen, érzéketlen, hideg a társunk, annál inkább meg fog jelenni ez az energia a beszédünkben is.

“Csesztet” a feleségem

Mondok egy példát. A feleség, Hanna magában vádolja a férjét a mindennapok nehézségeiért. Azért, mert ő viszi a gyerek körüli tennivalók, a háztartás nagyobb részét, és nem kapja meg cserében azt, amit ő szeretne. Úgy érzi, hogy nem érti meg a férje, és nem segíti őt a mindennapok feladataiban, nem kap tőle szeretetet úgy, ahogy azt igényelné. A férfi-női energia áramlásának hiányában, a feleség nem néz fel a férjére. Ha Zsolt valamit másképp csinál, mint azt a felesége szeretné, akkor pillanatok alatt veszekedés kerekedik. Talán tényleg már sokszor mondta Zsoltnak, hogy mit hogyan szeretne, talán kevésszer, de a felesége úgy éli meg, hogy jogosan várná a támogatást, az együttműködést.

Zsolt pedig arra panaszkodik, hogy “cseszteti a felesége”.

Az indulatos kommunikáció

Egyik napon csendben megvacsoráztak, majd Zsolt a mosogatóba tette a tányérját (és nem a mosogatógépbe). Hannát ez felbosszantotta, és azt akarta, hogy a tányért a férje tegye be a mosogatógépbe. Kétféle módon is kommunikálhatott volna:

1, Indulat nélkül megkéri őt: Légy szíves, tedd be a mosogatógépbe a tányérodat!

2, Indulatosan rászól: Ezerszer mondtam már! Hát, hogy nem érted meg, hogy be kell tenni a mosogatógépbe?!

Zsolt, noha tényleg többször szólt már a felesége, hogy a mosatlant a mosogatógépbe tegye, most nem tette. Többször tette már oda, de most nem. Azonban, mivel a feleségnek régóta és mély sérelmei vannak a férjétől, így minden kisebb dolog is kiveri a biztosítékot.

Ellaposodott kapcsolat

Nézzük, hogy zajlana ez a szituáció egy friss kapcsolatban, ahol nincsenek sérelmek. Hanna talán azt mondaná a szerelmének: “A mosogatógépbe szeretem tenni a mosatlant, tedd bele légyszi, vagy hagyd, majd én beleteszem mindjárt.”

Érzékelhető a két kommunikáció mögött meghúzódó szándék és érzelem, ugye?

Támadásra támadás vagy csend

Az indulatos kommunikációra a férfi felhördül vagy csendben marad majd. Vagy veszekedni fognak, vagy mosolyszünetes, súlyos csend következik, és mindkettejük arca tükrözni fogja a lelkiállapotukat. Ha ez gyakran megtörténik, akkor előbb-utóbb valamelyikőjük ki akar lépni a kapcsolatból.

A fenti helyzet jól mutatja, hogy milyen sokat jelent a kommunikáció minősége, illetve, hogy kezelve legyen a bennünk felgyülemlett harag, neheztelés, sérelem.

Egy nő általában nem hobbiból “cseszteti” a férfit, és normál esetben egy férfi sem hobbiból “cseszteti” a nőt (ha fordított esetről beszélünk), hanem minden ilyen típusú megnyilvánulás mögött igény van. Igény a szeretetre, a figyelembe vételre, az elismerésre, a támogatásra.

Fontos, hogy a feszültségünket kezeljük, akár szakemberrel is. A kommunikációs elemek tanulhatóak, a sémák begyakorolhatóak. A feszültségkezelés és a kommunikáció együtt rendkívül hatékony a párkapcsolat minőségének javításában. Érdemes energiát fektetned, fektetnetek abba, hogy fejlődjön a kommunikáció közöttetek. Így jó esély lesz arra, hogy a válás helyett egy nagyon menő nyaralást tervezzetek inkább.

Képek: pexels.com

Hamarosan megjelenik az Életkalauz című új könyvem. Kattints ide és nézd meg, hogy miben tud neked segíteni!

Ha szeretnéd, hogy elindulj a változás útján, három módon tudok neked segíteni:

1, Skype/Viber/Messenger online tanácsadás,

2, Helló, Élet! online tanfolyamok – önismeret, párkapcsolat, célok, kommunikáció, relaxáció

3, Könyvek, e-bookok

Ez is tetszeni fog