Az elmúlt időszakban sokat gondolkodtam azon, hogy mennyire fontos jóban lenni önmagammal. Sokszor figyelünk mások érzéseire, próbálunk segíteni nekik, de elfelejtjük, hogy mi magunk is ugyanúgy számítunk és fontos, hogy törődjünk legalább annyit magunkkal, mint másokkal, ha nem még többet.

Ha jóban vagyunk magunkkal, akkor bátrabban ismerkedünk, vágunk bele új dolgokba, derűsebbé válunk, jobban haladunk a karrierünkkel, és boldogabbá tud válni a párkapcsolatunk is.

Utálom magam

Jóban lenni önmagunkkal nem egyszerű dolog, de tartsuk szem előtt, hogy a folyamat ajándékokat hoz nekünk. Az önismeret és elfogadás elengedhetetlen, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben. Amikor megismerjük önmagunkat – az erősségeinket, a gyengeségeinket, félelmeinket, az álmainkat és céljainkat –, az segít abban, hogy jobban megértsük, kik is vagyunk valójában.

Az eddigi élettapasztalatunk formált bennünket olyanná, amilyenek most vagyunk, a régi döntéseink, önmagunkhoz való hozzáállásunk alakította a jelenünket. Ha utáljuk azt, akik vagyunk, akkor csökken az önbizalmunk, az önértékelésünk, a kreativitásunk, a lendületünk. És mindez megmutatkozik a karrierünkben, az egészségi állapotunkban és a párkapcsolatunkban is.

Önmagam szeretete

Nem könnyű elfogadni magunkat a hibáinkkal, tökéletlenségünkkel együtt. Noha az értelmünkkel felfogjuk, hogy mindannyian hibázunk időnként, és ez nem jelenti azt, hogy értéktelenek vagyunk, mégis a megélt szégyen vagy kudarcérzés hatására gyakran fordulunk önmagunk ellen. Márpedig, ha folyamatosan elítéljük, kritizáljuk magunkat, akkor nehezen fogunk lépni az önszeretet és önelfogadás irányába, és ez szintén kihat a párkapcsolatunkra is. Aki nem hiszi, hogy szerethető, az visszahúzódóvá válik, nem fogja tudni befogadni a másoktól érkező pozitív visszajelzéseket sem, nehezen kezdeményez a másik ember felé. Ingerült és türelmetlen.

Előfordul, hogy beleesünk abba a csapdába, hogy csak a hibáinkra koncentrálunk, de fontos felismerni és ünnepelni azokat a dolgokat, amikben jók vagyunk. Mindannyiunknak megvannak a magunk erősségei és értékei, és ezeket érdemes előtérbe helyezni. Te összeírtad már, hogy milyen eredményeket értél el az életed során? Nem csak a mások által elismert eredményekre gondolok, hanem azokra a törekvésekre is, amelyekbe energiát tettél. Listázd ki az összes eredményedet és gondolj magadra szeretettel.

Én-idő tippek

Ahhoz, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben, fontos időt szánnunk önmagunkra. Ez lehet meditáció, egy jó könyv olvasása, séta a friss levegőn, vagy bármi más, ami jólesik és feltölt energiával. Ha nem illesztünk be minden napunkba valami olyan tevékenységet, amely rólunk szól, amit magunkért teszünk, akkor könnyen felborul a lelki egyensúlyunk, és azt érezzük, hogy mindenki mást magunk elé engedünk és érzelmi kiégéshez fog vezetni önmagunk elhanyagolása.

Bánj úgy magaddal, beszélj önmagaddal úgy, ahogy azzal tennéd, akit nagyon szeretsz. Ne ostorozd magad a téves döntéseidért, inkább bátorítsd magad, legyél könyörületes. Türelemmel, kedves lelkesítéssel vezesd át magad egyik feladatból a másikba, és hidd el, hogy képes vagy a fejlődésre, a lelki egyensúly elérésére. Az önszeretet gyakorlása egy folyamat, és nem mindig könnyű szakítani a régi mintákkal, szokásokkal. De hidd el, megéri az erőfeszítést. Te is megérdemled, hogy megéld az önszeretet, az öntisztelet életminőséget javító érzését. Ha szeretnéd, hogy neked is segítsek felépíteni azt a szeretetteljes, boldogabb karaktert, aki lenni szeretnél, itt tudsz tanácsadásra bejelentkezni.

Laskai Nelli NLP tréner, házassági tanácsadó

borítókép: pexels.com

Szeretném bemutatni az új könyvemet. Az Újra igen! olyan technikákat, gyakorlatokat tartalmaz, ami segíteni tud abban, hogy jobban kezeld a stresszt, el tudj lazulni, megértsd a párkapcsolati működésedet, miért és hogyan választasz partnert magadnak. Megoldásokat mutat be egyes párkapcsolati problémákra, és segít felismerni a bántalmazó kapcsolatot. A feladatlapok segítségével fel tudod mérni, hogy milyen kötődési stílusod van, hogy áll most a párkapcsolatod és a 10 héten át végezhető közeledést segítő programmal javíthatod, erősítheted a kötődést közted és a párod között. Kattints a képre, és nézd meg, mit találsz a könyvben!

Hallgasd meg a podcast adásokat is!