A monogámiát választó párok amellett döntenek, hogy (egyszerre) csak egy emberrel élnek kapcsolatban. Vállalják, hogy bármekkora kísértés is jön, a társukat fogják választani és ellenállnak a csábításnak, a vonzódás következtében felmerülő igények kielégítése helyett.

Ez fejben dől el, ez egy elköteleződés, egy tudatosság, amivel a párkapcsolatunkban élünk. Azonban mindez nem jelenti azt, hogy nem jöhet valaki, aki szerelemre lobbantja azt az embert, aki már akár 7 -10-15-20 éve él kapcsolatban. Hiszen a szikra, a vonzódás, a pillangók a gyomorban nem foglalkoznak azzal, hogy nekünk házassági papírunk van, sem azzal, hogy élettársi viszonyban élünk. Mindez lehet egyetlen pillanatra szóló érzékelés, vagy egy hosszú ideig dédelgetett, fókuszált állapot.

A kevésbé jól működtetett kapcsolatban élők gyakran a hiányra koncentrálnak, így egyáltalán nem nehéz rést találni a kapcsolat pajzsán. A hiányzó kedvesség, elismertség, megbecsülés, szeretet kifejezésének hiánya afelé fordítja az ember figyelmét, akitől érkezik. Ha még egy fizikai vonzalom is kialakul, ez esetben csak a fejben eldőlő tudatosság az, ami következtében nem történik cselekvés, és nem kezdenek el szeretői viszonyt folytatni azért, hogy a hiányérzetüket betöltsék.

Ha valaki nem csak egyetlen pillanatra érzékeli a vonzalmat, a szikrát, hanem továbbviszi magával ezt lehetőségként, akkor az hatással lesz a párkapcsolatára. Általában játszmázás  lesz belőle, mert vagy titkolóznia kell, vagy elkezdi piszkálni a társát a hiányosságok miatt. Általában ilyenkor kijelentik, hogy az ellaposodott kapcsolatért a másik fél a felelős, a másik az, aki nem értékeli eléggé őt. Nem úgy, mint az új ismeretség, aki még úgy is vonzalmat ébreszt, hogy erőfeszítést sem kell tenni érte. És talán ez a legfontosabb differencia a tartós kapcsolat és az új ismeretség között. A tartós kapcsolat életben tartására erőfeszítést kell tenni, tudatosságot, odafigyelést igényel. Nem csak magunkra, de a társunkra is figyelnünk kell, ismerni egymást, és szem előtt tartani a közös célokat, hiszen a hosszú kapcsolatokban annyi sérelem, apró sértődés, sebzettség kerül a puttonyba, hogy egyre nehezebb azt cipelni, és a puttony kiürítése, a sérelmek feldolgozása is energiát igényel. Míg egy új ismeretségnél teljesen üres ez a puttony, így nem kell sokat dolgozni azért, hogy könnyednek érezzük benne magunkat.

A szerelem érzése erőt és reményt ad. Ezért szükség van arra, hogy szeressünk, és szeretve legyünk. Ugyanakkor úgy gondolom és tapasztalom, hogy mindezt bevihető újra és újra a párkapcsolatba. Azonban a legfontosabb alapkövét nem bliccelhetjük el: el kell dönteni, hogy a társunk az, aki mellett voksolunk a testi-lelki vonzalom csábításának pillanatában is.

 

 

Az Összhangban lenni című könyvemben feladatlapokat találsz önmagatok feltérképezésére és gyakorlatokat a házasság, a párkapcsolat fényesítésére, javítására. Az Építed vagy rombolsz? című könyv abban segít, hogy magabiztos lehess a kapcsolatban, megtanuld felismerni a körülményeket alakító cselekvéseket, gondolatokat, szokásokat és legyen ötleted, hogyan tudsz változtatni rajta. Párkapcsolatban és egyedül. 

Keresd a segítő megoldásokat magadnak, vagy ajándékozd a pozitív változást másnak:

Bejelentkezés tanácsadásra –>

Párkapcsolat, boldogság javító gyakorlatok, mindfulness technikák, szerepeink közötti összhang megteremtése a mindennapokban:

Összhangban Lenni – Segítő könyv hűtlenség utáni kapcsolatjavításra, életöröm növeléséhez , mindfulness technikák, feladatlapok— >

 

 

 

Új szokások bevezetéséhez, magabiztosság növeléséhez, párkapcsolat-javításhoz, kiegyensúlyozott, bátor élet kialakításához (egyedül vagy párban):

Építed vagy rombolsz? – Segítő könyv, hogy meglássuk, mi okozza az elakadást az életünkben, miért csúsznak félre a dolgaink, és mit kell tenni, hogy változtassunk. Bátorságot erősítő gyakorlatok, technikák megbocsátáshoz, magabiztossághoz, azonnal használható motivációs tippek –>

 

Regény egy nőről, aki betegsége kapcsán ismeri meg önmagát, a sorsát, az életcélját, és találja meg a boldog életút jelentését:

Egy angyal hangját hallottam – Segítő könyv regénybe burkolva. Izgalmas, bensőséges, érdekfeszítő és elgondolkodtató –>

 

 

Minden Boldognak Lenni könyv elérhető e-book formájában is! Kattints és válogass magadnak!

A BLOG ELKÖLTÖZÖTT!

Új, modernebb, izgalmasabb helyre költözött a honlap.

Szeretnél díjmentesen 5 napig gyakorlatokat kapni, amelyekkel javul az önbizalmad, a párkapcsolatod, a kommunikációd, a motivációd és a feltöltődésed? Iratkozz fel és máris küldjük neked.
UI: Ja, és ajándékokkal is meglepünk az új helyünkön! 🙂
Amennyiben szeretnél megoldást találni a problémádra vagy dilemmádra, és érdekelnek a friss, azonnal alkalmazható párkapcsolat-javító, önbizalom-növelő, kommunikációt segítő gyakorlatok, kattints IDE és tarts velünk az új helyen is!