Vannak olyan életszakaszaink, amikor azt érezzük, hogy noha minden tőlünk telhetőt megtettünk azért, hogy sikerre vigyünk valamit, mégsem jött össze – megint. Minden pontosan úgy történt, ahogyan régebben. Felmerülnek a kérdések: el vagyok átkozva? Nekem eredendően semmi nem jön össze? Hiába teperek, mindig ugyanabba a tócsába lépek bele?

Miért kerülünk többször is ugyanabba a rossz helyzetbe?

Nem hiszek abban, hogy pech-szériánk van. Abban hiszek, hogy minden ok és okozat összefüggéseként van jelen az életünkben. Ilyen formán, minden, ami a jelenünkben van, az valamilyen múltbéli cselekvéseinknek a következménye.

Amikor azt mondja valaki, hogy a párkapcsolatában rendszeresen előjön ugyanaz a probléma, akkor érdemes megvizsgálni, hogy a baj jelenlétét milyen gondolatok, cselekvések előzik meg. Ha valaki konfliktuskerülő, és nem áll ki magáért, akkor hiába olvas el több önsegítő könyvet, mármint, úgy hiába, hogy ha nem építi be az olvasottakat, és a jó módszerek közül próba alapján nem találja meg azt, ami neki beválik, akkor nem lesz más a végeredmény.

Ha ugyanazt teszem, mint eddig, nagy valószínűséggel ugyanazt kapom, mint eddig.  

Nem elég elméletben megoldani a feladatainkat. Nem elég könyvet olvasni róla. Be kell integrálni az életünkbe a felismerés után a megváltoztatott látásmódunkon alapuló változást ahhoz, hogy az működjön is. Persze, kell, hogy elinduljunk valahol. Még ha nem is tudjuk, hogy hogyan váltsunk egyik szokásunkból a másikba, akkor kiindulásképp elég az is, ha úgy nem csináljuk, ahogy eddig tettük. Ha nem tudom a konfliktusaimat megnyugtatóan kezelni, és sértődötten elvonulok, ha feszültnek találok egy helyzetet, akkor már azzal változást idézhetek elő, ha legalább nem vonulok ki a helyzetből.

Érdemes bátorságot gyűjteni, és a felismerés után másképp gondolkodni a helyzetről, vagy másképp hozzáállni a feladatainkhoz. Ha nem megy egyedül, bátran kérjünk segítséget hozzá! Egy életünk van, és az idő folyamatosan telik rajtunk.

 

Laskai Nelli
életöröm tréner

Boldognak Lenni párkapcsolat-javító könyv szerzője (önbizalom, párkapcsolat, kommunikáció, céltervezés)

Vidd nyomtatva vagy e-book formájában!

 

Hallgasd meg a podcast adásokat is!