A férfi ügyfeleim gyakran mesélnek arról, hogy bár egész jól megvannak a feleségükkel, a hálószobai életük elég unalmas. Ha kérdezem, hogy mikortól figyelhető meg ez a tendencia, akkor legtöbben azt felelik, hogy amikor gyerek született, de általában azóta már eltelt 3-7 év, és még mindig nem rendeződött ez a szál.

A kérdés az, hogyan lehet újra kielégítő a szexuális élet, ha már évek óta lemaradásban van?

Kata és Márkó (8 éve házasok, 2 ovis gyereket nevelnek) története azt mutatja be, hogy mi zajlik a feleségben, és mi a férjben akkor, amikor a szexualitás kerül terítékre.  Már a saját történetük elmesélésekor is eltérő címkét kap a testiség kérdése.

Kata: Szeretem a férjemet, de valahányszor Márkó megfog hátulról, már tudom, hogy arra gondol, teljesítenem kell a házastársi kötelességeimet. Hogy tudnék ellazulni vele, mikor a napi rutin pont az éberséget, a feszített tempót kívánja meg tőlem? Ez a kényszer megöli az intimitást a pillanatból, sőt, talán ilyenkor azt sem veszem észre, hogy lenne bármilyen vonzalom közöttünk, amire építhető lenne a szexuális érintkezés. Márkó megsértődik, ha nemet mondok, és már azt is mondta, hogy ne csodálkozzam, ha egyszer megcsalás lesz a vége a dolognak. Azt persze nem szeretném, tehát minden alkalommal megpróbálom rávenni magam a szexre, de nem mindig jön össze. Eleinte szimuláltam, hogy miért nem akarok vele ágyba bújni, de később már kitalálnom sem kellett semmit, mert hol a fejem fájdult meg, hol valami nőgyógyászati betegséget szedtem össze. Nem tudom felfogni, hogy miért hiszi azt a férjem, hogy, csak mert szorosan odaállt mögém, nekem az már elég lesz ahhoz, hogy elaléljak, miközben én egész nap dolgozom, a gyerekeket hurcolom, megküzdök a hisztikkel, igazgatom a család életét, keményen küzdök azért, hogy a cégben elismerjék a munkámat. Tudom, hogy neki is fárasztó az egész napos munka, de utána ő hazajön, játszik a gyerekekkel, és ennyi. Nekem a szexualitás nincs a listámon otthon. Vagy a legalján, és mire odaérek, már elfáradok.

Márkó: Annyi elutasítást kaptam már, hogy félve közelítek. Ha elutasít, megszégyenülök, és agresszívvá válok. Mi nem jó neki velem? Elválni nem akar tőlem, azt mondja, szeret, de együtt lenni nem akar velem, csak egy hónapban maximum egyszer. Ebben semmi logikát nem találok. Lemerem fogadni, ha valaki az edzőteremből behúzná kétnaponta az öltözőbe, annak igent mondana. Csak nekem áll ellen. Nem értem az okát. Nekem szükségem van a szexuális élményre. És ha szeretjük egymást, és együtt vagyunk, házasok vagyunk, akkor miért kell könyörögni azért, hogy egy örömteli órát együtt töltsünk? Nem szeret?

Az anyák leterheltek, jobban, mint ami ahhoz segíti őket, hogy szabadnak érezzék magukat, és élni tudják azt, akik ők maguk, és arra az alapra építve lehessenek az anya, a feleség szerepben. Legalábbis ezt világítják meg a hűtlen feleségek beszámolói. Azt szokták mondani, hogy végre önmaguk lehettek az afférban, nem vártak tőlük semmit, csak léteztek a jelenben. Egy kicsit elereszthették magukat, nem feszültek neki fejben a mókuskeréknek. Úgy érezték, valaki gondoskodik róluk, figyel rájuk, és ahogy csökkent a másokról való gondoskodás, felelősség terhe, úgy erősödött a szexuális vágy bennük.

Hogyan tovább?

Kata és Márkó megfogalmazta, hogy mit gondolnak arról, mi hozna változást a szexuális életükben. A kulcs mindkét esetben az egyénben van, és nem a másiktól kell várni valamit. Kata úgy véli, meg kell találnia azt az egyensúlyt, amivel, mint ember helyreáll. Menedzselnie kell a szerepeit, hogy ne ágáljon azok ellen. Ha rendezné a sérelmeit, ha Márkónak meg tudna bocsátani, ha segítséget kapna a háztartásban, gyereknevelésben, akkor jobban érezné magát. Tisztában van vele, hogy kell egy új látásmódot is alkalmaznia, amellyel Márkót férfiasnak tudja látni, és szükséges lesz kiépítenie egy új rendszert, amelyben kényelmesen mozog majd.

Márkó azt vállalta, hogy jobban odafigyel, hogy napközben olyan gesztusokat mutasson Kata felé, amiből Kata szeretve érzi magát, olyan technikai megoldásokat fognak kitalálni közösen, mely megkönnyíti Kata család iránt vállalt felelősségérzetét, a család menedzselését. A beszélgetés végén megjegyezte, hogy a férfinak talán annyival könnyebb az élete, hogy nem csinál ilyen nagy felhajtást egy kis testi örömért, mint amennyire – úgy tűnik – a nők túlgondolják ezt az egészet.

 

*****

Ha valaki nem akar elválni, és újrakezdeni a párkapcsolat kiépítését és fenntartását egy új személlyel, hanem a meglévő rendszerben kíván eltölteni még 30-40 évet, akkor érdemes most tennie valamit a változásért, hiszen a hátralévő életében most a legfiatalabb.

Egy új nézőpontból, új szemlélettel, új célokkal, önmagát és a társát újra megismerve nekivágni a házasság újabb, örömtelibb fejezetének.

 

Ha szeretnéd, hogy neked is segítsek túl jutni  az elakadáson, a krízisen (akár megcsalt, akár hűtlen fél vagy, akár a kommunikációban, egymás megértésében vagytok elakadva, boldogtalan vagy, és nem találod a kiutat), itt írd be magad a naptáramba. Szívesen fogadlak, hogy ne titkok vagy kétségek között kelljen élned, hanem megismerd az erőforrásaidat, és használni tudd őket a boldogságod megélése érdekében.

Örömteli napot kívánok!

 

Információ a tanácsadásról (személyes, SKYPE-os) –>

Szeretnék könyvet olvasni önbizalom-növelésről, párkapcsolat-javításról —> KARÁCSONYI AKCIÓ!

Védem a környezetet! E-bookot szeretnék gyorsan, és kedvező áron (telefonra/számítógépre/táblagépre/e-olvasóra) –>

Hallgasd meg a podcast adásokat is!