Legyen az párkapcsolat, vagy munkavállalás, esetleg személyes életút, gyakran előfordul, hogy megreked életünk ezen szála, és bár piszokul szenvedünk tőle, de mégsem lépünk semmit az ügy előremozdításáért.

Kati azért keresett meg, mert az írásaim alapján úgy ítélte meg, hogy a beszélgetéseink során motiváltabb lesz. Izgalmas feladat az ilyen, mert bár lehet „jól betalált” mondatokat mondani valakinek, de a munka oroszlánrésze mégiscsak az övé lesz. Nem egyszer fordult elő, hogy a beszélgetések alatt felismerései lettek annak, akivel dolgozom, de a felismerésekkel nem tett semmit, és azokat a módszereket, gyakorlatokat sem végezte, amelyek segítették volna őt a látásmódváltásban.

Ilyen például a meditáció, melyről kutatások bizonyítják, hogy az agyban olyan változásokat idéz elő, melyek elősegítik a pozitív gondolkodást. A kísérlet során olyan embereket kerestek, akik sosem meditáltak, és 8 héten át napi fél órát kellett meditálniuk. A kísérlet előtt és után is MR vizsgálatot végeztek rajtuk és már látszódott az agyban olyan változás, amely a pozitív gondolkodásra jobban fogékonnyá tette őket.

Kati azt tudta meghatározni, hogy az élete mely területein szeretne változást. Azt is tudta, hogy ebben csak segítségre számíthat, de a változáshoz neki kell bátrabbnak, elszántabbnak, kreatívabbnak lenni.

Ennek érdekében felmértük az automatikus programjait, hogy meglássa a saját működését, és tudja, hogy milyen reakciókat szokott adni a történésekre. Egy ponton lehet ebbe „belenyúlni”, és az a gondolat. Milyen gondolataink vannak önmagunkról, a társunkról, a párkapcsolatról, a munkánkról, a világról, a lehetőségekről.. stb.

És itt említem meg a hitet is. Hit nélkül nem fog menni a változás. Nem az történik ugyanis, hogy nincs motivációnk, hanem gyakran egyszerűen nem hisszük el, hogy az, amit tenni szándékozunk, az a vágyott eredményt hozza el számunkra. Így nehéz változtatni bármin is, hiszen nem lesz meg az erős elköteleződésünk, és bármilyen nehézség is jön az utunkba, meg fogunk torpanni.  Nem hisszük el, hogy kiállhatunk magunkért, hogy jár nekünk egy jobb élet, vagy hogy élhetünk boldog párkapcsolatban is.

Én megjöttem már ebből az utcából, tudom, hogy milyen, amikor hit vesztett az ember, és azt is látom, hogy milyen élet az, amikor egy másfajta látásmóddal éli az életét valaki. Az út rögös néha, mert nagyon régi, berögzült szokásokat kell felülírnunk, amit kitartással tudunk új szokássá formálni, de minden, amit másképp teszünk, mint eddig tettük, új eredménnyel kecsegtet. Ha nem is azonnal lesz másként, ha nem is egy lépésből lesz meg a várt változás, de több lépésből eljuthatunk oda, ahol lenni szeretnénk. Meg is írtam a segítő technikákat, a 3 lépéses változtatás módszert az Építed vagy rombolsz? című könyvemben.

Amikor gyerekek voltunk, más mondta meg, mit tegyünk. Mások löktek ki a kényelmi zónából. A szüleink ágyba parancsoltak, hogy kipihentek legyünk, a tanáraink rossz jegyet adtak, ha nem ültünk le tanulni. Most, felnőttként rajtunk a sor, hogy átlépjük azt a határt, amihez nincs kedvünk.

A bátorságunkat erősíthetjük, a magabiztosságot fejleszthetjük, elsajátíthatjuk a célravezető kommunikációs technikákat, megtanulhatjuk, hogy miként lehet jól működtetni a párkapcsolatot, és ismerhetjük az univerzum törvényeit, melyet nem kerülhetünk meg, és mindenkire úgy hat, mint a gravitáció. Például az ok-okozati törvényszerűség. Fontos, hogy ne valami rajtunk kívül álló oknak tulajdonítsuk a jelen helyzetet, hanem lássuk meg, hogy a mai jelenünk azért alakult ki, mert a múltban döntéseket hoztunk, ami ezt eredményezte.

Mindegy hány éves vagy, mindegy mennyire rossznak éled meg az életedet, a változást elő tudod idézni. Pont azért, mert minden ok-okozatként van jelen az életünkben.

Lásd meg, hogy mi mozgat téged, mik a félelmeid, hogyan tudod az erőforrásaidat magad javára használni, és hogyan tudsz újabbakat megszerezni, hogy kiteljesedett életet élj. Hidd el, Te is érdemes vagy rá, és Neked is megadathatik a boldog élet! Nem feladatmentes, de békés, őszinte, tiszta és fejlődő.

 

Keresd a segítő megoldásokat magadnak, vagy ajándékozd a pozitív változást másnak:

Bejelentkezés tanácsadásra –>

Összhangban Lenni – Segítő könyv hűtlenség utáni kapcsolat-javításra, életöröm növeléséhez — >

Boldognak Lenni – Segítő könyv önbizalom növeléséhez, a kapcsolatok megértéséhez — >

Építed vagy rombolsz? – Segítő könyv, hogy meglássuk, mi okozza az elakadást, és mit kell tenni, hogy változtassunk, gyakorlatok megbocsátáshoz, magabiztossághoz, boldogságban élni kapcsolatban vagy egyedül —>

 

 

Szeretném bemutatni az új könyvemet. Az Újra igen! olyan technikákat, gyakorlatokat tartalmaz, ami segíteni tud abban, hogy jobban kezeld a stresszt, el tudj lazulni, megértsd a párkapcsolati működésedet, miért és hogyan választasz partnert magadnak. Megoldásokat mutat be egyes párkapcsolati problémákra, és segít felismerni a bántalmazó kapcsolatot. A feladatlapok segítségével fel tudod mérni, hogy milyen kötődési stílusod van, hogy áll most a párkapcsolatod és a 10 héten át végezhető közeledést segítő programmal javíthatod, erősítheted a kötődést közted és a párod között. Kattints a képre, és nézd meg, mit találsz a könyvben!

Hallgasd meg a podcast adásokat is!