Barion Pixel

A napokban egy kisgyermekes családapa kérdezte meg tőlem, hogy miért vágja a felesége azt az ő fejéhez, hogy egyedül van a gyereknevelésre, amikor munka után ő azonnal hazamegy.

Hogy érzi magát a nő a családban?

A kisgyermekes lét napi 24 órás éberséget kíván a szülőktől. Résen kell lenni, hogy a tündéri kis utódunk minden számára fontos dolgot, figyelmet megkapjon. Ez a folyamatos felelősség önmagában is lelki nehézséget tud okozni, és ott van még az állandó készenlét, nehogy baja essen a kicsinek, miközben mosni, főzni, e-mailt olvasni, a háztartás ügyeit intézni kellene. Kétségek, feladatok, szervezés, és a nő háttérbe szorulása szokta jellemezni néhány anya életét.

Mi az általános forgatókönyv? A klienseim szerint többségében az alábbi:

Anyuka rendszerint akkor kel, amikor a kicsi, így sok esetben elmarad a férjjel a napindító közös beszélgetés, az ölelés. Felébred a gyerkőc, reggeliztetés, átöltöztetés, sétára készülődés, közben egy kis házimunka, ebéd főzés, altatás, elpakolás, kicsi szundikálás, újra talpon, egy film elindítása és félszemmel nézése, miközben a földön ülve megy a játék, indulás a boltba, vacsorakészítés a lábon csüngő gyerekkel, apa hazavárása. Apuka megérkezik, nyakába ugrik a család, egy másodperc alatt a baba az apuka kezében, vagy nyakában, anya terít, tereget, vacsora. Apa fürdet, anya elpakolja a romokat, esti meseolvasás, vagy ringatás, majd ücsörgés a gyerkőc ágya mellett, míg el nem alszik. Mire kijön Anyu a gyerekszobából, apu már alszik, vagy már egy film közepénél tart. Pár álmos szóváltás, és közös horkolás.

A párkapcsolati elemek, az intimitás, azaz a lelki közelség, a felelősség megosztása, a kontakt hiánya nem tesz jót a párkapcsolatnak, és egyszer csak arra eszmél fel a szülő, hogy régen volt már szerelmeskedés, elmaradtak a bókok, és az izgalmas női-férfi energiaáramlásnak is nyoma veszett.

Amikor a bili borulgatni kezd

Vihar szokott jönni, mikor a dolgozó férj üzleti vacsorára megy, vagy csapatépítő hétvégére, vagy sörözni a haverokkal. Ilyenkor előfordul, hogy a feleség féltékeny, olykor irigy és ez veszekedésben, vagy sértődésben mutatkozik meg a két fél között, ami persze még nagyobb vihart kavar. Erre van, hogy Apuka azt mondja, menjél te is valahova, majd én leszek a kicsivel. Vagy hívd fel a mamát, vigyázzon rá. Azonban előfordul, hogy erre Anyuka nem mozdul, indokolván azzal, hogy senki sem ért igazán a gyerekhez rajta kívül, hiszen ő van vele egész nap, már szavak nélkül is ismeri, hogy mikor mit kell tenni vele. Az sem ritka, hogy félóránként befut valami telefon az Anyukához, hogy most épp mit is akar a gyerek. Ezért nem tudna nyugodtan kikapcsolódni, és ez egyébként a férfi hibája, talán nem is olyan jó apuka, mint várta tőle. Ezen a ponton olykor az a kérdés is felmerül, hogy minek vannak együtt, ha senki sem elég jó a másiknak.

Nem szeret a párom

Előfordul, hogy Anyuka elkezd gondolkodni azon, hogy ha a férj szeretné őt, akkor rá nem hárulna olyan sok feladat, kipihentebb és boldogabb lenne. Apuka pedig azt fogalmazza meg, hogy ha az ő családért történő munkálkodását elismerné a feleség, akkor a nő boldog és kiegyensúlyozott lehetne, és felnézne rá, amiért ennyit tesz a családért, nem pedig panaszkodna, hogy egyedül van a gyereknevelésre. Senki sem elégedett, tüskéket növesztenek és lőnek egymás irányába, pedig szeretetre és elismerésre vágynak.

Nem tudunk kommunikálni

Az érzésekről olykor nem könnyű beszélni, nem megy mindenkinek, mert félünk a kudarctól, a leértékeléstől, a visszaéléstől. Főként, ha volt már erre példa az adott vagy az addigi párkapcsolatokban, esetleg gyermekkorunkban. Kommunikáció lehetséges szavak nélkül is, mind pozitív mind negatív megnyilvánulás tekintetében. A szeretetnyelvek gyakorlása épp abban segít, hogy jól tudjuk szeretni a társunkat, ehhez viszont legalább annyit jó verbálisan kommunikálni, hogy mi az, amiből valaki szeretve érzi magát, és mi az, amiből nem, mert a gondolatolvasásra szánt idő távolabbra helyezi az öröm szakaszát, és ráadásul sok sérelmet is adhat ez a puhatolózó időszak.

*****

Ha nem igazán érzed magad közel a társadhoz, és szeretnéd, hogy segítsek a probléma feltárásában és annak kezelésében, túl jutni az elakadáson, a krízisen (akár megcsalt, akár hűtlen fél vagy, akár a kommunikációban, egymás megértésében vagytok elakadva), itt írd be magad a Skype tanácsadásra. Szívesen fogadlak, hogy ne titkok vagy kétségek között kelljen élned, hanem megismerd az erőforrásaidat, és használni tudd őket a boldogságod megélése érdekében. Ha párban jöttök, lehetőségetek nyílik könnyíteni a sérelmeiteken, megtanulni a helyes kommunikáció elemeit, megismerni és használni egymás szeretetnyelvét ahhoz, hogy jól tudjátok egymást szeretni a mindennapokban. Ezek a változások egy békésebb, stabilabb, élhetőbb, szexuálisan aktív párkapcsolathoz vezethetnek.

Laskai Nelli
házassági tanácsadó

******

A kisgyermekes párokat segítő cikkek a Belbambino Budapest számára is fontosak. Tudják, hogy a gyermekek számára a külső, igényes és biztonságos környezet mellett egy harmonikus család biztonságára is szükség van.

Ha kíváncsi vagy, hogy milyen akcióval vár a Belbambino, kattints a képre!

Ajánlott cikkek