Minden pillanatban üzenünk valamit a külvilág felé, még akkor is, ha nem szólunk egy szót sem. A testünk, a pillantásunk, a sóhajtásunk, az arcizmunk rezdülése árulkodik arról, hogy milyen a hangulatunk, a gondolatvilágunk. Ezen kívül pedig még ott van a hangunk, amivel szavakká formálva simogatni vagy ütni tudunk.

A párkapcsolatokban az első pár hónapban, amíg a két egyénből a MI közösség fejlődik és alakul, az újdonság révén jelen van a szeretettség és az elfogadás, illetve az ezek utáni sóvárgás, – ami a kötődést próbálja elérni.

A veszekedés okai

A kapcsolat elején még általában könnyen megy a kedves és szeretetteljes kommunikáció, hiszen sok szép pillanatot, odafordulást tapasztalnak a felek. Azonban mikor a sérelmek listája egyre csak bővül, akkor igazán pörgőssé, hangossá, bántóvá tud válni a párbeszéd a felek között.

Már nem a megkedveltetés a cél, hanem a Mi közösségben én is látva, elismerve legyek.

Automatikusan úgy tudunk kommunikálni, amilyen a hangulatunk, amilyen lelkiállapotban vagyunk. A helyzetekben pedig az lesz az uralkodó érzésvilágunk, amit a helyzet értelmezésekor gondolunk magunkról, vagy a másikról – és ez sokszor egy régi fájdalmas eseményre rímel, ami miatt érzékenyebben vagy dühösebben fogunk reagálni.

A helyes kommunikáció

Tehát a kommunikáció javításakor nem elég betanulni a helyes kommunikáció elemeit. Segít természetesen, ha énközlést használunk, nem vádaskodunk, nem akarjuk az igazunkat lenyomni a másik torkán, nem használjuk a mindig-soha szavakat, figyelmesen hallgatunk, keressük a szavak mögött a másik fél igényét, de saját magunk működésének ismerete nélkül nem lesz tartós vagy mély a változás.

Anna és László története

Anna akkor kezd el kiabálni a férjével és csúnya szavakkal illetni őt, amikor László számonkér tőle valamit. A stílus és a szóhasználat alapján Anna arra következtet, hogy a férje nem tiszteli őt. Az édesanyja sem tisztelte őt soha, nem lehetett véleménye, nem lehetett saját élete, azt kellett tennie, amit a szülei ráerőltettek. László megnyilvánulása hasonló „tiltakozó” érzéseket hoz elő Annában, és azonnal felcsattan ennek köszönhetően.

László pedig akkor kiabál Annával, ha megvádolva érzi magát – jogtalanul. Ilyen helyzet számtalanszor előfordult már László gyermekkorában, és úgy érzi, ő annyi mindent megtesz, és megtett már akkor is, hogy igazságtalan vele szemben ez a bánásmód. Az érzései hasonlóak lesznek, mint mikor gyerekkorában letorkolták, így ő is azonnal felcsattan ennek köszönhetően.

A két működés találkozása

Ott állnak egymással szemben, szeretik egymást, és nem értik, hogy miért történnek ezek az összekapások. Ám, ha megvizsgálják az egymás mögött sorakozó tapasztalatrendszert, akkor világossá válik, hogy a két automatikus működés csap össze ezekben a pillanatokban.

Úgy tapasztalom, hogy a párok kommunikációjának javítása nem ragadhat meg csak a kommunikációs formák begyakorlásával, hanem a hatékonyság (és a jól működtetett párkapcsolat) érdekében elengedhetetlen, hogy tisztában legyenek a felek a saját és a társuk működési módszerével. Így esélyük van változtatni, szeretetteljesen visszajelezni, illetve meglátni a másik valódi (szeretet) igényét a nyers és hangos szavak mögött.

Ha nem boldogultok a kapcsolatotok javításával, akkor kérjetek segítséget, mert sok esetben nem azért válnak el a párok, esnek szét a családok, mert két nem összeillő ember alkot párt, hanem mert az önfejlesztésbe, a kapcsolati működés korrigálásába nem fektetnek energiát.

Borítókép

Hallgasd meg a podcast adásokat is!