A szülőség olyan feladat, amely sok örömmel, meseszép pillanattal, kötelességgel és felelősséggel jár. Sok szerelmes pár úgy látja a kapcsolatuk hajnalán ezt a szerepkört, hogy milyen cuki lesz, ha lesz egy közös babájuk, és a biztonságos egységet a családképben találják meg, ami meg is érkezik a babával együtt, azonban ennek a feladatnak a napi szintű megoldása élethelyzetenként, koronként mást igényel.

Vannak párok, akik egészen addig nem látják, hogy nem egyeznek a gyereknevelés terén, amíg kamasz nem lesz a gyerek, míg vannak olyanok is, akik már a várandósság ideje alatt lefektetik a szabályokat (amelyek egy része a gyakorlati megvalósítás során el is bukik azonnal).

Kinek van igaza a gyermeknevelésben?

Most nem az a kérdés, hogy miben nem értenek egyet a felek a gyereknevelést illetően, mert ez lehet a szoptatás/hordozás/közös játék/iskolaválasztás/közös tanulás/napi rutin/szigorúság/következetesség vagy bármi más. Az a nagy kérdés, hogyan tudnak közeledni az álláspontok, vagy ki miből tud engedni a gyermek érdekében. A gyereknevelés összhangja nem a szülőkről kellene, hogy szóljon, nem az a lényeg, hogy kinek van igaza, hanem az, hogy a gyermek egészséges és biztonságos érzelmi és fizikai állapota meglegyen.

A szülők fordulhatnak szakemberhez is, ha nem értenek egyet a gyereknevelésben, aki segít nekik abban, hogy megértsék, mire van szüksége a gyermeknek az adott életkorban, de az is lehet, hogy már egy őszinte beszélgetéssel is csökken a kettejük közötti konfliktus a témában.

Hogy beszélgessünk a gyermeknevelési módszerünkről?

A kommunikációhoz segítséget ad az alábbi néhány sor.

  • Milyen szerintem az ideális szülő?
  • Mire van szüksége a gyermekemnek az egyéniségét, az élethelyzetét figyelembe véve?
  • Mi az, amit másképp látok a gyereknevelésben, mint a társam?
  • Mi a prioritás a szülőségben szerintem és a társam szerint?
  • Miért szeretném azt, amit elvárok a társamtól? Ezek az én igényeim, vagy a gyermeknek van rá szüksége? Szerintem van szüksége a gyereknek erre, vagy tényleg fontos a biztonsága/fejlődése szempontjából?
  • Mi a félelmem a gyermekem nevelését illetően? Esetleg ez az én múltamból táplálkozik?
  • Kompenzálok-e a gyereknevelésben valamit az én gyerekkoromban megélt érzéseim miatt?


Több esetben láttam már, hogy a szülők akkor nyugodtak meg, és tudtak konszenzusra jutni a mindennapi feladatok, megnyilvánulások során, amikor beszéltek egy gyermekpszichológussal, és kikérték az ő véleményét a nevelési elveket, gyakorlatokat illetően. Persze vannak alap dolgok, amelyeket jó hallani egy szakembertől, viszont azt is figyelembe kell venni, hogy nincs ráhúzható, minden gyerekre illő séma. Figyelembe kell venni az adott gyermek személyiségét, esetlegesen szerzett lelki sérüléseit, egyéniségét, a család élethelyzetét.

A kapcsolatukat tudják erősíteni azok a párok, akik meg tudják beszélni, hogy kinek mi fontos, milyen félelem áll az elképzeléseik mögött és el tudnak jutni egy olyan aranyközépútra, amelyen haladva senkinek sem kell elveszítenie önmagát, ám a gyermek érdekeit nézve tudják kialakítani az álláspontjukat, megválasztani a viselkedésüket. Az önismereti munka a szülőség során sem kerülhető meg, ezért érdemes időt és energiát fektetni önmagunk fejlesztésébe.

kép:pexels.com

*****

Ha nem igazán érzed magad közel a társadhoz, és szeretnéd, hogy segítsek a probléma feltárásában és annak kezelésében, túl jutni az elakadáson, a krízisen (akár megcsalt, akár hűtlen fél vagy, akár a kommunikációban, egymás megértésében vagytok elakadva), itt írd be magad a Skype tanácsadásra. Szívesen fogadlak, hogy ne titkok vagy kétségek között kelljen élned, hanem megismerd az erőforrásaidat, és használni tudd őket a boldogságod megélése érdekében. Ha párban jöttök, lehetőségetek nyílik könnyíteni a sérelmeiteken, megtanulni a helyes kommunikáció elemeit, megismerni és használni egymás szeretetnyelvét ahhoz, hogy jól tudjátok egymást szeretni a mindennapokban. Ezek a változások egy békésebb, stabilabb, élhetőbb, szexuálisan aktív párkapcsolathoz vezethetnek.

Laskai Nelli
házassági tanácsadó

******

A kisgyermekes párokat segítő cikkek a Belbambino Budapest számára is fontosak. Tudják, hogy a gyermekek számára a külső, igényes és biztonságos környezet mellett egy harmonikus család biztonságára is szükség van.

Hallgasd meg a podcast adásokat is!