Barion Pixel

Mit lehet tenni, ha nincs már szenvedély a kapcsolatban?

A párkapcsolati problémák megfogalmazásakor az a tétel is fel szokott kerülni a listára, hogy nincs már meg az a tűz, ami ahhoz kell, hogy boldogok legyünk. A kiút ebből a helyzetből minden kapcsolatban más lehet, de leginkább attól függ, hogy a két ember mennyire elkötelezett egymás irányába, tudják-e újra jól szeretni egymást, és képesek-e egy új szemszögből tekinteni a társukra.

Hova lesz a szenvedély?

Úgy vagyunk összerakva, hogy vágyunk a biztonságra és vágyunk a kockázatos-veszélyes érzésre is, hiszen a tiltott gyümölcs leszakításának gondolata máris izgatottabbá teszi az embert, mint az alma, amelyik otthon van a konyhaasztalon. Az egyik kiszámítható, biztonságos a másik pedig veszélyes és ezáltal izgalmas is. Ha az érzéseket figyeljük ebben a hasonlatban, akkor látjuk, hogy az egyik egy nyugodt a másik egy éberebb állapotban tartja az embert.

Mi tart éberen egy kapcsolatban valakit?

Például:

  • Ha látja és tudja, hogy a társa más valaki számára vonzó.
  • Ha látja, amint a társa jóformában van, brillírozik, sziporkázik, elragadó mások társaságában.
  • Ha nem veszi 100 százaléknak az ember, hogy a társa ottléte természetes és örökérvényű dolog.

Távolító sérelmek

Azért is válik hideggé a párkapcsolat, mert túl sok a sérelem, amit egymás batyujába pakoltak a felek az évek során. Nem csoda, hogy nem keresik egymás társaságát, nem osztják meg egymással az életük mozzanatait azok, akik neheztelnek egymásra a lelkük mélyén.

Amikor együtt dolgozom párokkal, és eljutunk oda, hogy a sérelmek azért lettek, mert például

  • a gyerekkorból hozott kötődési séma miatt ott és akkor másként nem tudott dönteni az ember
  • nem volt elég ön- és társismerete a feleknek
  • önbecsülés hiánya
  • nem tanulták meg a helyes kommunikációt
  • a régi, berögzült automatikus programok alapján cselekedtek a felek
  • nem tanulták meg, hogyan lehet jól szeretni a társukat

akkor több sérelem is feloldódik, mert tisztán látszik, hogy nem személyes támadás áll mögötte.

Így, a könnyebb sérelembatyu, és a célzott, személyreszabott és egymásra írt párkapcsolati stratégia sokat javít a párkapcsolaton. Az új nézőpont, a belátásnak köszönhető önfelismerő letisztulás és a cél elérését támogató új párkapcsolati minta (kommunikáció, nyitottság, szexualitás) kialakításának köszönhetően a szenvedély újra megérkezhet két ember kapcsolatába.

*****

Ha szeretnél egy párkapcsolatjavító e-bookot, amelyben közel 300 kérdés van, amit átbeszélhettek a karantén ideje alatt, hogy javuljon a kapcsolatotok, akkor kattints ide!

Ha nem igazán érzed magad közel a társadhoz, és szeretnéd, hogy segítsek a probléma feltárásában és annak kezelésében, túl jutni az elakadáson, a krízisen (akár megcsalt, akár hűtlen fél vagy, akár a kommunikációban, egymás megértésében vagytok elakadva), itt írd be magad a Skype tanácsadásra. Szívesen fogadlak, hogy ne titkok vagy kétségek között kelljen élned, hanem megismerd az erőforrásaidat, és használni tudd őket a boldogságod megélése érdekében. Ha párban jöttök, lehetőségetek nyílik könnyíteni a sérelmeiteken, megtanulni a helyes kommunikáció elemeit, megismerni és használni egymás szeretetnyelvét ahhoz, hogy jól tudjátok egymást szeretni a mindennapokban. Ezek a változások egy békésebb, stabilabb, élhetőbb, szexuálisan aktív párkapcsolathoz vezethetnek.

Laskai Nelli
házassági tanácsadó

Hamarosan megjelenik az Életkalauz című új könyvem. Kattints ide és nézd meg, hogy miben tud neked segíteni!

Ha szeretnéd, hogy elindulj a változás útján, három módon tudok neked segíteni:

1, Skype/Viber/Messenger online tanácsadás,

2, Helló, Élet! online tanfolyamok – önismeret, párkapcsolat, célok, kommunikáció, relaxáció

3, Könyvek, e-bookok

Ez is tetszeni fog