Ha megoldást keresel arra, hogy miként lehetne könnyebbé tenni az együttélést a pároddal, akkor hasznos lesz, ha megtanuljátok kezelni az adódó helyzeteket ahelyett, hogy egymást szeretnétek megváltoztatni. Ha már egyikőtök képes lesz ráérezni, hogy mi zajlik éppen, és miként lehet elejét venni az éppen kirobbanó vitának, akkor már könnyebbek lesznek a mindennapok. Ha mindketten megtanuljátok kezelni a konfliktust, akkor az a jackpot.

Mindenkinek vannak gyenge pontjai, melyet könnyű megnyomni. Ez fakad a személyiségéből, a múltbéli sérelmeiből, gyerekkori emlékeiből, kitisztázatlan gondolatmeneteiből. Így van ez akkor is, ha már párkapcsolatban élnek, tehát nagy a karcolás veszélye.

A legtöbb nézeteltérés kezelhető, ha nem egymást akarják támadni a felek, hanem a saját igényeikről beszélnek, ha tisztelettel szólnak egymáshoz, és nem akarják uralni a másikat. És persze, az is fontos, hogy megértsék a másik fél reakcióját, fel tudják mérni, hogy milyen érzések vannak a másik fél szavai vagy tettei mögött.

A konfliktus oldásában segít, ha a felek hibáztatása helyett a problémát sikerül a fókuszban tartani, és a felek közös erővel, csapatként törekednek a helyzet megoldására.

Mi kell ehhez?

  • Felismerni a saját és a társunk igényét a helyzetben
  • Ismerni a saját gyenge pontjainkat, és tisztában lenni a társunkéval is
  • Pontosan, őszintén fogalmazni és értő figyelemmel jelen lenni
  • Pozitívan reagálni a társunk igényére
  • Hibáztatás helyett felelősséget vállalni
  • Megegyezni abban, ha nem értünk egyet a másikkal
  • Nem az igazunk elismertetésére, hanem a probléma megoldására törekedni
  • Tisztelettel és szeretettel kommunikálni
  • A vélemény különbözősége mellett is biztosítani a másikat a szeretetünkről, elköteleződésünkről

A helyes, pozitív kommunikáció meghozza a gyümölcsét, érdemes megszerezni az információt erről a technikáról, mert egy kis gyakorlás után segít abban, hogy ne beszéljünk el a másik mellett, ne értsük félre egymást, és a beszélgetés valóban hídként szolgáljon a probléma és a megoldás, vagy két ember között.

*****

Ha nem igazán érzed magad közel a társadhoz, és szeretnéd, hogy segítsek a probléma feltárásában és annak kezelésében, túl jutni az elakadáson, a krízisen (akár megcsalt, akár hűtlen fél vagy, akár a kommunikációban, egymás megértésében vagytok elakadva), itt írd be magad a Skype tanácsadásra. Szívesen fogadlak, hogy ne titkok vagy kétségek között kelljen élned, hanem megismerd az erőforrásaidat, és használni tudd őket a boldogságod megélése érdekében. Ha párban jöttök, lehetőségetek nyílik könnyíteni a sérelmeiteken, megtanulni a helyes kommunikáció elemeit, megismerni és használni egymás szeretetnyelvét ahhoz, hogy jól tudjátok egymást szeretni a mindennapokban. Ezek a változások egy békésebb, stabilabb, élhetőbb, szexuálisan aktív párkapcsolathoz vezethetnek.

Laskai Nelli
házassági tanácsadó

Hallgasd meg a podcast adásokat is!