Röviden azt mondanám, hogy eltávolodást, leszakadást, elszakadást, unalmas együttélést okozhat. Az ügyfeleim nagy részében megfogalmazódik, hogy nincsenek közös céljaik és ez zavarja őket. Főleg azok a párok érzik ezt, ahol a gyermekek már felnőttek, nem igénylik a 24 órás felügyeletet, és felszabadulnak azok az idősávok, amelyeket addig a gyermekkel való fizikai aktivitásban megnyilvánuló foglalkozás töltött ki.

Ha kérdezem, hogy eddig mi volt a közös cél a pár életében, akkor példaként a napi rutin megtartására tett törekvéseket mondják. Fontos volt, hogy időben hazaérjenek, a bevásárlás, vacsora készítés, a gyerek fürdetése, majd az altatás menedzselése. Ami nyilván egy örömteli, de azért sok feladattal, odafigyeléssel, és sokak szerint önfeladással jár, miközben nem marad energiájuk egymásra.

Amikor a gyereket már nem kell vacsoráztatni, fürdetni, altatni, hanem a saját életét önállóan megoldja, akkor ezek az esti rituálék üres helye zavart kelt a párban. Egyfelől örülnek, hogy fokozatosan visszakapták a szabadságukat, másfelől viszont felüti a fejét az elégedetlenség, az egymástól való távolság észlelése, a szórakoztató együttlét hiányának felismerése.

Mi legyen a  közös cél?

Amikor az a feladat, hogy fogalmazzanak meg újra közös célokat, akkor először lefagy a dolog, mert nincs elképzelésük, hogy mit is lehetne kitalálni, amikor a lakás, az autó, a mindennapi megélhetés megvan.

Közös célok lehetnek:

  • egyéni érdeklődési kör, hobbi megmutatása a másiknak, közös pontok kialakítása
  • utazások kedvelt helyekre, közös tervezéssel, lelkesedéssel
  • a lakás berendezéseinek újragondolása a megváltozott családi helyzet miatt
  • tréningeken, előadásokon történő közös részvétel, hogy azután megbeszélhessék, a növekedés irányába motiválják egymást
  • tematikus hétvégék (természetjárás, mozi, étterem, különböző kultúra ételeinek közös elkészítése,  baráti kapcsolatok ápolása, jeles napok ünneplése…)
  • pénzügyi tervezés, befektetés
  • közös vállalkozás indítása
  • egészségtudatos lépések
  • rendszeres mozgás, új mozgásformák kipróbálása
  • közös küldetés vállalása, amely által jobbá válik a világ

Ezek csak példák, bárki megtalálhatja azt a végcélt, amihez az odavezető úton össze tudnak kacsintani a felek, tudják, hogy mi az, amit közösen építenek. Van valami, amit várnak, terveznek, amiért akár hajlandóak kompromisszumot kötni és nem csak unalmasan, rutinszerűen telik az idő felettük.

De az is lehet, hogy a felek azt határozzák meg közös célnak, hogy egymást támogatják abban, hogy mindenki kivehesse azt az érzést, élményt a házasságból, ami miatt egymás mellett voksolnak: megbecsülést, elismerést, nyugalmat, szeretetet, érzelmi biztonságot.

A lényeg, hogy a közös célok megálmodásakor és az odafelé tartó út közben megélhessék a növekedést, az összetartozást és a közös tevékenykedés örömteli hatását egy közösen learatandó gyümölcs megízlelése érdekében.

*****

Ha szeretnéd, hogy segítsek az újraépítésben, a probléma feltárásában és annak kezelésében, túl jutni  az elakadáson, a krízisen (akár megcsalt, akár hűtlen fél vagy, akár a kommunikációban, egymás megértésében vagytok elakadva), itt írd be magad a naptáramba. Szívesen fogadlak, hogy ne titkok vagy kétségek között kelljen élned, hanem megismerd az erőforrásaidat, és használni tudd őket a boldogságod megélése érdekében.

Ha könyvet olvasnál a témában, kattints IDE!

Laskai Nelli

házassági tanácsadó

Hallgasd meg a podcast adásokat is!