A címadó kérdést nem egyszer hallottam már ügyfeleimtől, és azt is tudom, hogy nem egyedi eset az, amikor a hűtlen fél nem tudja gyorsan és egyszerűen lezárni a külső kapcsolatot még akkor sem, amikor a szándék már megszületett benne.

Nem egyszerű kezelni azt a helyzetet, amikor a kapcsolatot fenntartó két fél közül csak az egyik akarja megszakítani a kapcsolódást. Gyakran kudarcként, elutasításként éli meg a kapcsolat egyoldalú lezárását, és éppen ezért nincs a helyzet felé elfogadással, belátással. Nem a lehetőséget látja benne, hanem az árulást.

A múltba ne menjünk vissza, mert nem tudjuk megváltoztatni, azonban valóban van létjogosultsága annak a mondatnak, amit Antoine de Saint-Exupery leírt A kis herceg című művében: Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél.

Nincs olyan, hogy teszünk valamit, és az következmény nélkül marad. Az ok és okozat kézen fogva jár. Éppen ezért célszerűbb előre gondolkodni, de ahogyan a tapasztalat mutatja, általában erre az esetre nem szoktak gondolni azok, akik szeretői viszonyt építenek ki.

De mit lehet tenni, ha a szerető nem veszi tudomásul a kapcsolatuk végét, és továbbra is jelzéssel él a házas fél felé?

Az ilyen esetekben is fontos a tisztelet megadása. Az, aki egykoron a nyugalom szigetét jelentette, aki mellett újra életre kelt az ember, az a személy megérdemli, hogy őszintén, tiszteletteljesen beszéljenek vele, és a kapcsolat megkapja a méltó lezárást. Segít, ha ilyenkor békésen, és szeretetteljesen tud viselkedni az elhagyó fél, és nem mismásol, nem kozmetikázza a dolgot, nem hagy nyitott kaput, nem ringatja illúzióban a szeretőt. Segít, ha elismeri, mi mindent kapott ebben a kapcsolódásban, mi mindenért érez hálát. A lezárt párkapcsolat nem jelenti azt, hogy már nem tisztelik egymást a felek. Azt jelenti, hogy párkapcsolatként nem funkcionálnak tovább. 

Az elhagyó és az elhagyott félnek is nehéz ez a helyzet

A kapcsolat elengedésében segíteni tud, ha azt nézik a felek, hogy mi mindent nyernek azzal, ha ez a titkos, hazugságokkal teli kapcsolat lezárul. Felszabadul a szerető a bizonytalanságból, lehetősége nyílik arra, hogy olyan emberrel építsen kapcsolatot, aki nem egy menekülő pontnak tekinti a kettejük kapcsolatát, hanem aki egy valódi, őszinte, minden értelemben felvállalt összetartozást kíván kialakítani. Kevesebb hazugság, több elismerés, és közösen megoldott nehézségek, adott esetben gyermekvállalás, családi élet jellemezheti a következő párkapcsolatot.

A szeretői viszony megszakítása lehet egy ugródeszka, egy lehetőség, hogy ne kelljen hazudni önmagának, ne kelljen hazugságokat hallani a társától, és többre értékelhesse magát, mint ahogy megélte azt a szeretői kapcsolódásban.

A hűtlenség megtépázza a párkapcsolatot, az újraépítés időszaka mindkét, mindhárom fél részéről belátást, türelmet és tiszteletet kíván. 

 

Bejelentkezés SEGÍTŐ BESZÉLGETÉSRE —>

SEGÍTŐ KÖNYVEKET OLVASNÉK PÁRKAPCSOLAT, ÖNBIZALOM TÉMÁBAN —>

 

Szeretném bemutatni az új könyvemet. Az Újra igen! olyan technikákat, gyakorlatokat tartalmaz, ami segíteni tud abban, hogy jobban kezeld a stresszt, el tudj lazulni, megértsd a párkapcsolati működésedet, miért és hogyan választasz partnert magadnak. Megoldásokat mutat be egyes párkapcsolati problémákra, és segít felismerni a bántalmazó kapcsolatot. A feladatlapok segítségével fel tudod mérni, hogy milyen kötődési stílusod van, hogy áll most a párkapcsolatod és a 10 héten át végezhető közeledést segítő programmal javíthatod, erősítheted a kötődést közted és a párod között. Kattints a képre, és nézd meg, mit találsz a könyvben!

Hallgasd meg a podcast adásokat is!