Először is szögezzük le, hogy nem minden megcsalás, ami annak látszik.

Ha úgy észleled, hogy a párod nem figyel rád, gyakran túlórázik, le sem akarja tenni a telefonját, sokat filmezik, gyakran megy nélküled szórakozni a barátaival, türelmetlen veled, akkor ültesd le és beszélj neki az érzéseidről, a kétségeidről.

Mit ne mondj, ha azt hiszed, megcsalt a párod?

Ne vádold azzal, hogy mit nem tesz meg érted, vagy mit tesz ellened, mert az emberek a személyes támadásra visszatámadnak, vagy megsértődve elvonulnak. Egyik sem hoz megnyugtató megoldást. Ne is gyanusítsd meg azzal, hogy biztosan van valakije, mert nem tudhatod biztosra, és szintén személyes támadást észlelhet belőle.

Mit tegyek, ha úgy érzem, megcsalnak?

Ha megvan neked is az Így rázd fel a párkapcsolatodat! című könyvem, akkor az abban található szószedet, érzelmek listája, mintamondatok tudnak neked segíteni abban, hogy pontosan fogalmazz és ne csússz bele a vádaskodásba, vagy gyanusítgatásba.

Milyen mondatok fognak segíteni téged? Például:

  • Magányosnak érzem magam, pedig sokat vagyunk együtt. Jól látom, hogy türelmetlen vagy mostanában?
  • Kicsit félek, mert távolságot érzékelek közöttünk. Attól félek, hogy ha most nem kezdünk el újra egymásra figyelni, akkor nem fogjuk tudni megtartani a kapcsolatunkat.
  • Nem érzem szeretve magam. Jobban érezném magam, ha többet ölelnél meg, simogatnál. Látom, hogy sokat dolgozol és fáradt vagy, de kérlek, mondd el, mit tehetnék azért, hogy újra legyen energiád a párkapcsolatunkhoz.
  • Úgy látom, boldogtalan vagy mostanában. Mire lenne szükséged, mit tehetnék, hogy boldogabb legyél mellettem?
  • Mostanában ritkulnak a közös programjaink, egyre többet telefonozunk, nő a külön töltött idők száma. Van valami, amiről szeretnél velem beszélni?

Bármelyik nyitómondat jó lehet arra, hogy kifejezd az igényedet, a félelmedet, és összeveszés helyett közösen találjatok megoldást a problémáitokra. A cél nem az, hogy még jobban eltávolodjatok, hanem az, hogy erősödjön a köteléketek. Ez pedig kedvességgel, odafordulással, megértéssel érhető el. El kell tudni szakadni attól a nézettől – amit persze a sérülések okoztak – hogy, ha a párom nem úgy bánik velem, ahogy én szeretném, akkor én sem bánok vele szeretettel. Ez a hozzáállás elég nagy galibát szokott okozni.

Úgy érdemes hozzáállni, hogy ha látjuk a társunkon, hogy nincs ereje, motivációja a kapcsolat szekerét tolni, akkor is toljuk addig a szekeret. Hagyjuk pihenni, feltöltődni, és majd utána ő is ereje teljével vesz részt a kapcsolatunkban. Ez nem könnyű, mert ha nem érzed szeretve magad, akkor nehéz szeretetet adnod, de ha mindketten kifele fordultok, akkor egyre kisebb lesz az esély arra, hogy újra jól érezzétek magatokat egymás társaságában.

Ha szeretnéd kialakítani a csapatotokat, hogy boldogabban, egymásnak feszülés, fásultság nélkül élj és ne fenyegessen a megcsalás vagy a szakítás benneteket, akkor már most kezdj el valamit másképp tenni, mint eddig.

Az Így rázd fel a párkapcsolatodat! című könyv segíteni fog neked is a sikerhez vezető úton. De ha kedvezőbb és elemzőbb megoldást szeretnél, válaszd a Helló, Párkapcsolat! online csomagot, és abban benne van az Így rázd fel a párkapcsolatodat! című segítő könyv is.

Ha szeretnéd, hogy szakemberként segítsek minél rövidebb idő alatt megtalálni a problémátok gyökerét és annak személyreszabott megoldását, itt kérj időpontot!

Hallgasd meg a podcast adásokat is!