Akik rendszeresen olvassák az írásaimat, vagy eljönnek tréningre, előadásra, kapnak egy képet arról, hogy mit jelent az, amikor az ember saját kezébe veszi az életében történő események irányítását. Megismerik az ok-okozati összefüggések értelmét, az életünket javító gondolatok, cselekedetek jelentőségét és hatékonyságát. Azonban önmagában még ez sem garancia arra, hogy valakinek azonnal megváltozik az élete.

Amikor a címadó mondatot meghallottam, azon voltam, hogy megmutassam a velem szemben ülő embernek mindazt, ami miatt számára a gyakorlatok nem hoznak változást.  Ez nem könnyű helyzet, mert ez még ilyenkor egy kifele mutogatás a részéről, hiszen nem az hangzik el, hogy „Nelli, ezt a módszert én nem tudom jól működtetni!”.  Nincs a panaszban előremutató kérdés, ami a megoldáshoz közelebb vinne. Csak az hangzik el, hogy az általában mások életébe könnyedséget, megnyugvást, motivációt hozó gyakorlat nála nem működik.

Másrészt pedig amikor elkezdjük boncolgatni, hogy mi, hogyan történt, mit tett meg a változásért, az új szokások bevezetéséért, világosan láthatóvá válik, hogy a felelősségvállalás hiányos mivolta miatt, a gyakorlatok nincsenek működtetve, egyszerűbben fogalmazva, nem gyakorolja valaki azokat a lépéseket, melyek bizonyítottan működőképesek.

Hogy változzak?

Nem elég a változáshoz, hogy rájöttem, változtatnom kell. Nem elég, ha tudom, hogy mit kell tennem. Nem elég, ha döntést hozok arról, hogy mától másképp teszek. TENNI KELL.

Nem leszek barna attól, hogy veszek egy szoli bérletet. Nem leszek izmos, ha belépek a fitnesz terembe. Nem leszek jóllakott, ha kiszedem a levest. Be is kell kanalaznom az ételt.

Ezt csak azért írom le ma, mert becsapós tud lenni a dolog: veszünk egy önsegítő könyvet, kérünk időpontot tanácsadásra, lelkesen bólogatunk az elmélettel egyetértve. De ha nem teszünk valamit másképp, mint addig tettük, akkor nem lesz más eredményünk. Megy minden a régi forgatókönyv szerint, és csak szenvedünk tovább, vagy akár egyre jobban.

Az Építed vagy rombolsz? című könyvemben épp ezt a témát járom körbe, és összegyűjtöttem benne számos módszert, ami segíthet. De csak akkor, ha azt meg is teszi valaki. Szemléletváltásra, életminőség emelésre, boldogságra vágyunk? Akkor tenni kell érte.

Mit tegyen, aki változtatni akar az életén, és szeretné jobban éreznie magát a bőrében?

Ismerje meg a saját működését, a gondolkodási módját. Legyen tisztában azzal, hogy mit miért csinál, mi, milyen reakciót vált ki belőle. Hiszen csak ennek az ismeretnek a birtokában fogja tudni, hogy mely szokásait kell lecserélni. Írja össze a vágyait, vezessen hálanaplót, tűzzön ki apró napi célokat, olvasson lélekemelő, inspiráló történeteket, keresse azok társaságát, akik már kimásztak a mélypontjukról, világítsa meg pozitív aspektusból a dolgokat (ahhoz képest mindannyian szerencsések vagyunk, mert mindig van lejjebb…), áramoltassa a szeretetet, jótékonykodjon, szeresse és becsülje önmagát, és másokat. Tisztítsa meg a hazugságokkal teli kapcsolatait, tanuljon meg békésen kommunikálni másokkal, tartsa tiszteletben mások szabadságát, de húzza meg a saját határait. Ne másoknak akarjon megfelelni, ne másokhoz hasonlítsa magát, hanem önmagához mérten lépkedjen mindig előre és legyen hálás az eredményekért. Álljon meg csodálni egy-egy pillanatot, és erősítse a hitét. Önmagához térjen vissza, ha lent van, és ne másokat okoljon, mert a válasz mindig önmagunkban van.

Kívánom, hogy ne a felszínesség uralja a mindennapjainkat, és csakis önmagunkon keresztül várjuk a csodát. Ne gondoljunk kevesebbet magunkról, mint másokról, de ne is emeljük magunkat mások fölé. Mindenkinek vannak kellemetlen és szeretnivaló megnyilvánulásai is, akárcsak nekünk. Ha ezt meglátjuk és elfogadjuk önmagunktól és másoktól is, akkor kevésbé fogjuk azt hinni, hogy áldozatok vagyunk, és mérséklődik a hibáztató magatartásunk. Higgyünk a békében, és tegyünk is azért, hogy mások is tudatosabbak lehessenek.

Csak úgy, ingyen, nincs változás. Árat (energiát, odafordulást, belátást…)  kell fizetni érte. De megéri.

 

Keresd a segítő megoldásokat magadnak, vagy ajándékozd a pozitív változást másnak:

Bejelentkezés tanácsadásra –>

 

Párkapcsolat, önmegvalósítás, talpraállás:

Új szokások bevezetéséhez, magabiztosság növeléséhez, kiegyensúlyozott, bátor élet kialakításához:

Építed vagy rombolsz? – Segítő könyv, hogy meglássuk, mi okozza az elakadást az életünkben, miért csúsznak félre a dolgaink, és mit kell tenni, hogy változtassunk. Bátorságot erősítő gyakorlatok, technikák megbocsátáshoz, magabiztossághoz, azonnal használható motivációs tippek –>

 

 

 

 

Gyógyulás, életcél, kérdések és válaszok:

Regény egy nőről, aki betegsége kapcsán ismeri meg önmagát, a sorsát, az életcélját, és találja meg a boldog életút jelentését:

Egy angyal hangját hallottam – Segítő könyv regénybe burkolva. Izgalmas, bensőséges, érdekfeszítő és elgondolkodtató –>

 

Hallgasd meg a podcast adásokat is!