Az önbizalom elég sérülékeny dolog. Ha egy számunkra fontos személytől gyakran kapunk kritikát, vagy ha a történések gyakran nem úgy végződnek, ahogy várjuk, ha nincs elég mély önismeretünk, akkor ezek kihatnak az önbizalmunkra, és ha nem erősítjük azt, akkor egyszer csak a lejtő alján találjuk magunkat.

Az önbizalomhiány jelei

Nem vágunk bele új feladatokba, sokat szorongunk, megkérdőjelezzük jóformán minden döntésünket, míg végül már nem is döntünk semmiről, vagy csak a nagyon ismert, szinte garantált folyamatokban.

Azonban, ha nem vesszük kézbe az életünket, ha nem döntjük el, hogy merre akarunk haladni, akkor sodródunk. Sodródunk a párkapcsolatunkban, a karrierünkben, a gyereknevelésben, nem vagyunk képesek meghúzni a határainkat, sem következetesen kitartani valami mellett.

Az önismeret fontos dolog, és nem csak az utóbbi évek menő tevékenysége. Ha nem tudod, hogy mit miért teszel, mi mivel fog téged vissza az előrehaladásban, az önérvényesítésben, akkor csak azt érzékeled, hogy semmi nem jó, nem vagy elégedett, sem boldog.

Az önbizalmad erősítéséhez egyrészt meg kell támogatni magad belülről. Gyűjtsd ki, hogy miben vagy jó, milyen erőforrásaid vannak, miben vagy tehetséges, milyen adottságaid vannak. Ne csak gondolkodj rajta, hanem jegyzeteld is ki, hogy jobban rögzüljön. Akár fel is olvashatod magadnak minden egyes nap. Ha ezzel megvagy, akkor tartsd ennek fényében értékes embernek magad.

Ez is érdekelhet: Önbizalom-erősítés hűtlenség után —>

Amikor ezzel készen vagy, és tudatosítottad magadban, akkor jöhet a külső aktivitás. Kezdj el beleállni olyan helyzetekbe, amelyek ugyan lehet, hogy szokatlanak lesznek számodra, de bővíteni fogják a komfortzónád határaid. Kezdj el nemet mondani, ha addig nem mertél senkit visszautasítani, húzd meg a határaidat, járj emelt fővel, állj ki a gondolataidért, az érzéseidért, az igényeidért.

Ne felejtsd el naplózni a napjaidat, hogy mi történt veled, miben hogy álltál ki magadért.

Hallgasd meg a podcast adásokat is!