A szeretetnyelv jelentőségét ebben a Gary Chapman előadásáról szóló cikkben már olvashattuk. Az alábbiakban példát hozok azoknak a kedves Olvasóknak, akik szorosabbra szeretnék fűzni a szálat a társukkal, akik szeretnének a kedvükben járni, és úgy szeretni őket, ahogyan a partnerük valójában vágyik arra.

A kapcsolatokban gyakran előfordul, hogy az egyik fél nem érzi szeretve magát, míg a másik arról számol be, hogy sok mindent megtesz azért, hogy boldogan éljenek, mégsem elég a társa számára. És ez nem túlzás, ez valójában igaz is, hiszen a szeretetteljes párkapcsolatban tényleg olyan tevékenységet választanak a párok, amelyről azt gondolják, hogy örömet okoz a társuknak. De célba csak akkor ér, ha olyan tettek ezek, amelyek valóban fontosak a másik számára.

De miként lehetséges, hogy mégsem köti össze őket jobban az igyekezet, sőt, inkább eltávolodnak egymástól a felek?

Először is bemutatom az öt szeretetnyelvet, azaz azt az öt kategóriát, ami módon az emberek ki szokták fejezni a szeretetüket a társuk felé:

1, Elismerő szavak
Ezzel verbálisan adunk megerősítést a társunknak. Ezek a mondatok dicsérhetik a külsejét vagy a tetteit. Akinek ez az elsődleges szeretetnyelve, annak sokat jelent, ha naponta többször is hall olyan mondatokat, mint például: Csinos vagy ma! Köszönöm, hogy elmosogattál! Nagyon szeretek veled lenni, mert nagyon jó kisugárzásod van! Hálás vagyok azért, hogy mindig bízhatok benned!

„Szeretem, ha megdicsérnek.”
„A dicséret szeretetet közvetít felém.”
„Jólesik, ha a párom kifejezi, hogy megbecsül.”

2, Minőségi idő
Azt az időszakot öleli fel, amikor csak egymásra figyelünk. Nem a tévére, nem a telefonra, hanem valóban azzal töltjük az időt, hogy figyelmesen meghallgatjuk, amit mondanak nekünk, és értő figyelemmel vagyunk jelen a beszélgetésekben. Nem ühümökkel nyugtázzuk a hallottakat, hanem válaszunkból kitűnik, hogy tényleg tudjuk miről van szó, és miért fontos ez a társunknak.  Nem csak a kanapén történő meghitt beszélgetés tartozik ide, hanem a közös kirándulás, kertészkedés is.

„Szeretek kettesben lenni a szerelmemmel.”
„A közös program a legfontosabb számomra.”
„Fontosnak és szeretve érzem magam, ha valaki csak rám figyel.”

3, Szívességek
Ha valakinek ez az elsődleges (vagy a másodlagos) szeretetnyelve, akkor ő abból fogja szeretve érezni magát, ha segítünk neki, ha átvállalunk bizonyos dolgokat helyette. Ebben a kategóriában keveset érnek a szavak, sokkal erősebb jelentést adnak a tettek, amit a ház körül, vagy a házimunkában végzünk a társunk helyett.

„Úgy érzem, szeretnek, ha teljesítik a kérésemet.”
„Szeretve érzem magam, ha a párom olyat is megtesz, amiről tudom, hogy nincs kedve hozzá.”
„Ha segít valaki, hogy nekem könnyebb legyen, abból tudom, hogy szeret.”

4, Ajándékozás
Annak, akinek az ajándékozás a szeretetnyelve, minden apró ajándék azt jelzi, hogy az ajándékozó gondolt rá. Ő volt a figyelmének központjában, ő volt az a különleges személy, aki kizárólagosságot kapott arra az időre. Ha valóban „jó” ajándékot szeretnénk adni a társunknak, akkor érdemes figyelemmel lenni a beszélgetésekben, a kirakat nézegetéskor, a nagy bevásárlásoknál elejtett mondatokra, mert a lényeg, hogy ne azt adjuk, aminek mi örülnénk, hanem azt, ami számára jelentéssel bír.

„Boldog vagyok, ha ajándékot kapok.”
„Az ajándék a szeretet kézzelfogható jele.”
„Fontos, hogy megajándékozzanak a szülinapomon, mert abból tudom, hogy szeretnek.”

5, A testi érintés
A testi érintés fontosságát már gyermekkorban megismerjük. Az, aki szeret bennünket, felvesz, ölbe vesz, megölel, megsimogat. Így gyermekkorban kialakul az érzés, hogy ha szeretnek, szívesen érnek hozzánk. A kutatások szerint naponta legalább nyolcszor kellene ölelkezni valakivel, és minimum 8 másodpercig, hogy annyi örömhormon termelődik a szervezetben, hogy megemelkedik a boldogságszint.

„Ha megölelnek, biztonságban érzem magam.”
„Minden simogatás a szeretet jele.”
„Ha átölel a párom, tudom, hogy számára csak én létezem.”

 

Laskai Nelli
házassági tanácsadó

Szeretnél egy olyan motiváló könyvet, ami a Te kezedbe is illik? Lepd meg magad vagy egy barátodat, családtagodat a Boldognak lenni című könyvvel! <=== Kattints a linkre, és olvass bele!

Amit tartalmaz: önbizalom erősítése, párkapcsolat javítása, álomállás felfedezése, pozitív kommunikáció elsajátítása.

Szeretném bemutatni az új könyvemet. Az Újra igen! olyan technikákat, gyakorlatokat tartalmaz, ami segíteni tud abban, hogy jobban kezeld a stresszt, el tudj lazulni, megértsd a párkapcsolati működésedet, miért és hogyan választasz partnert magadnak. Megoldásokat mutat be egyes párkapcsolati problémákra, és segít felismerni a bántalmazó kapcsolatot. A feladatlapok segítségével fel tudod mérni, hogy milyen kötődési stílusod van, hogy áll most a párkapcsolatod és a 10 héten át végezhető közeledést segítő programmal javíthatod, erősítheted a kötődést közted és a párod között. Kattints a képre, és nézd meg, mit találsz a könyvben!

Hallgasd meg a podcast adásokat is!