Azt mondják, ha valaki „holnaptól fogyókúrázik”, az igazán nem határozta el magát az ügyben, mert akkor most, ettől a pillanattól nem nyúlna a tiltólistás ételekhez.  Ha most azonnal nem megy, akkor holnaptól lesz kitartás?

Az életünkben hozott döntések attól függnek, hogy mit gondolunk, milyen elképzelésünk van a jelenről és a jövőről, magunkról, a világról. Általában a rövidtávú célokra erősebben tudunk koncentrálni, nagyobb az önkontrollunk, mint a messzebb, távolabb lévő céljainkra koncentrálva.

Éppen úgy, mint egy vállalkozás, a párkapcsolatok sem működnek maguktól. Azokat jól kell működtetni, hogy boldogságot hozzanak. Épp ezért, érdemes ebben is tervezőt használni, főleg azon párok körében, akik már régebb óta együtt vannak, és olykor belecsúsznak a szimpla egymás mellett élés jelenségébe.

Hova lesz a romantika, ha mindent előre megtervezünk?

A tervezés nem öli meg a romantikát, épphogy megsegíti annak beemelését a párkapcsolatba, hiszen sok pár, főleg, ahol már gyermek van, kevés időt tölt kettesben. Ha mégis van saját idejük, akkor kevésbé használják azt ki minőségében. Ha a mama elviszi a lurkót, akkor könnyen lehet, hogy takarítás, vagy hajmosás, alvás, bevásárlás, főzés tölti ki a felszabadult időt, hiszen ebben az esetben legalább nyugodtan, megszakítás nélkül végezheti a szülő.  Ez viszont nem feltétlenül hozza közelebb a párokat.

Ugyanakkor, ha az intimitást becsempészik a szorgos mindennapokba – akár sms, cset, levél, beszélgetés, vagy egy közös ebéd formájában – akkor az ilyen gyermekmentes időszakban a minőségi közös együttlét romantikussá válhat az ütemezett időszak ellenére is.

Párkapcsolati tervezés folyamata

A párkapcsolatban jó, ha megvannak a felek egyéni céljaik, és emellett megvan a közös cél is, aminek megvalósulásáért közösen munkálkodnak.  Minden egy vággyal kezdődik. Valamilyen közös élményre vágyik a pár, amit megneveznek, és megtervezik az odavezető utat.  Természetesen a rugalmasság itt is elengedhetetlen tényező, de mégis tudják, hogy merre tartanak, miben kell fejlődniük egyénileg, és ahhoz miben kell változtatni a gondolkodásukban.

A közösen kitűzött célokról történő beszélgetés – és nem szemrehányás –  párkapcsolat-javító hatással bír, hiszen motiválni, támogatni tudják egymást az ügyben, lehetőség van elismerni a másik fél erőfeszítését, eredményességét.

1, Üljön le a pár egy papírral és tollal, és írják össze, hogy ki, milyen közös párkapcsolati élményre vágyik. (heti egy éttermi vacsora, havonta egyszer szállodában hétvégézni, heti három közös ebéd, reggelente közös kávézás, mindennap hallani, hogy szeretve van, nyáron egy hét nyaralás kettesben, minden este közös filmnézés…stb.)

2, Írják mellé, hogy mi kellene a megvalósuláshoz. (több bevétel, baby-sitter, akire rá merik bízni a gyerekeket, jobb időbeosztás, kommunikáció javítása, energikusság, érdeklődés a másik iránt, több én-idő… stb.)

3, Ki, mit vállal a megvalósítás érdekében? (plusz munka vállalása, jobb pénzelosztás, gyermekek nagymamához szoktatása, indulatkezelés, szeretet pontosabb kifejezése…stb)

4, Melyiknek milyen határideje van.

5, Beszéljék meg, hogy ki, miből érzi szeretve magát (ha megkérdezed, hogy vagyok… ha, meleg vacsorával vársz…ha, elalvás előtt adsz egy puszit…stb) Ezek ismerete hasznosak a szeretet-érzés kimutatása érdekében.

6, Minden más, amivel ki szeretnék egészíteni a közös célokat tartalmazó táblát.

A tervezőt ki lehet nyomtatni, és kitenni egy jól látható helyre. Ez egy újabb kapocs a pár között, és erőt adhat a nehezebb élethelyzetekben, a megfáradt napokon.

Kezdj neki! Ma vagy a hátralévő életedben a legfiatalabb! Itt az idő boldognak lenni…

Sok sikert kívánok!

Hallgasd meg a podcast adásokat is!