A mai témát ajánlás útján választottam, ez pedig az anyós-após kérdés. A téma nem könnyű, de az ehhez kapcsolódó konfliktus szinte minden párkapcsolatban jelen van valamilyen formában.

A klienseimmel való közös munka során azt tapasztalom, hogy amikor két ember közös életet alakít ki magának, azaz az együttjárásból összeköltözés lesz, akkor onnantól kezdve fontos szerep jut az anyós-após témának. Kicsit olyannak tűnik, mintha nem csak a két félnek kellene összecsiszolódni, hanem tulajdonképpen a két család költözik össze. Sémákban, szokásokban mindenképp, így a két családból hozott modellt kell úgy belőni, hogy a családi hagyományok, működési sémákból létrejöjjön egy új, a pár életét kielégítő modell. Noha úgy tűnik, hogy a férfi és a nő, mint két különálló lény köti össze az életét, de igazából ott sorakozik mindkét fél háta mögött az összes felmenő, aki hatással volt rájuk, akiknek a világnézete, életszemlélete, bátorsága, bátortalansága, bizonytalansága, félelme megjelenik a fiatalok működésében.

A téma érzékeny, mert ha nem választjuk meg helyesen a kommunikációs eszközöket, a határokat, akkor könnyen két tűz közé kerülhet egyik, másik fél. Ha nagyon elmérgesedik a helyzet, akkor akár még választania is kell, hogy a szerelme igényeinek feleljen meg, vagy a szülei igényeinek. Ez igen megterhelő helyzet.

Ha szeretnél értesülni az új adásokról, ne feledkezz el feliratkozni a csatornára!