Barion Pixel
Skype

nellilaskai

E-mail

info@boldognaklenni.hu

Megkezdődött az iskola, és az új reggeli rend felborítja a nyári szünet csendes, nyugodt napjait. Személy szerint jobban örülnék, ha a gyermekeim reggel kilencre járnának iskolába, mert akkor sokkal kényelmesebb tempóban indulhatna a nap. Így ha mindenre elég időt akarunk hagyni, akkor elég korán kell felkelnünk.

Amíg így van, hogy az órák 7.30-7.45-kor kezdődnek, addig nem tehetünk mást, míg abban segítjük a gyermekeinket, hogy minél nyugodtabban indulhassanak neki a sokszor 6-7-8 órás tanítási napnak.

1, Napindító pozitív gondolatok

Egy kutatás szerint az a diákcsoport, ahol a vizsga megírása előtt pár percet szenteltek a pozitív gondolatoknak, ahol felsorolták a diákok, hogy milyen dolgokért hálásak, ezen csoport tanulói jobban teljesítettek a vizsga során. Ahol otthon reggelizik a gyermek, a közös reggeli során, ahol erre nincs idő, ott az iskolába furikázás során beiktathatunk egy pozitív beszélgetést. A szülő elmondhatja, hogy mi a jó a mai napban, mit szeret a gyermekében, miért tud hálás lenni a mai napon, majd ugyanígy a gyermek is elmondhatja mindazt, amiért hálás, megfogalmazhat egy pozitív gondolatot, ami emeli az életöröm szintjét.

2, Szórakozás a napban, a hétben

Elég leterheltek a gyerekek, már az alsós diákoknak is sokszor 6-7 órájuk van egy nap. Ezekre jönnek a különórák, sport szakkör, egyéb foglalkozás. Hétvégére általában kifáradnak, nyűgössé válhatnak, ezért hasznos, ha a nap folyamán szakítunk időt arra, hogy játékkal kikapcsolódhassanak a mókuskerékből. Hétvégére szintén érdemes valami szórakoztató programot tervezni, valami olyat, ami egész héten motiváltan tartja őket.

3, 5 érzékszerv

A mindfulness gyakorlatok lényege az ítélkezés mentes érzékelés, a jelenben maradás. Kérjük meg a gyermekünket, hogy mondja el, hogy mit érzékel a tapintás során, milyen illatot érez, milyen ízt érez a szájában, milyen hangokat hall, és milyen részleteket vesz észre maga körül. További mindfulness gyakorlatok az Összhangban lenni című könyvemben.

Ugyanezt a monitoringozást használhatjuk séta közben, fogmosáskor, zuhanyzáskor, lefekvéskor, tömegközlekedéskor.

 

4, Kedves mondatok, melyektől különlegesnek érzi magát

Csak olyan dicséretet érdemes mondani, amit komolyan gondolunk, amit igaznak hiszünk, mert a másik fél azonnal kiszúrja, ha hamis az állítás. Nincs olyan személy, akit ne tudnánk megdicsérni valamiért, amiért ne tudnánk felnézni rá. A gyermekeink számos tulajdonsággal rendelkeznek, amit érdemes kiemelni, de még ha nem is látjuk, hogy miben tehetséges, akkor sem szabad fukarkodni a kedves szavakban, elismerésekben, hiszen önmagához képest mindenki fejlődik.
Ezek nem csak élőszóban hangozhatnak el. Én a kislányom uzsonnadobozába is tettem egy-egy felüdítő, motiváló mondatot. Nagyon örült neki.

Például ilyeneket írhatunk:

Örülök, hogy az anyukád lehetek.
Csodálatos veled az élet.
Tudom, hogy képes vagy megoldani.
Örömöt hozol a napomba.
Erős vagy. Sokkal erősebb, mint gondolod.
Bármikor, bárkinek mondhatsz nemet.

5, Hálanapló

A hálanapló vezetése gyereknek, felnőttnek egyaránt hasznos dolog. Éppen ezért érdemes arra bíztatni a gyermekeket, hogy minden nap fogalmazzanak meg egy-két dolgot, amiért hálásak, és később ezeket visszanézve is láthatják, hogy milyen jó is az életük.

 

Ajánlott cikkek