A szorongás egy teljesen normális emberi reakció bizonyos élethelyzetekre adott válaszul. Ha szorongsz, az nagyon kellemetlen érzésekkel jár, de hozzátartozik az emberi mivoltodhoz. Ne bántsd, ne szidd magad érte, hanem keress olyan gondolatokat, gyakorlatokat, melyek segítenek oldani ezt az érzést benned.

A szorongás kezelése

Arra fókuszálj, hogy ez az állapot kezelhető, ezzel lehet valamit kezdeni, és attól, hogy most ezt érzed, nem jelenti azt, hogy baj van veled, vagy hogy valós veszély leselkedik rád.

Lehet, hogy megemelkedik a pulzusod, gyorsabban lélegzel, fáj a fejed, esetleg valami fura remegést is érzékelsz. Azonosítsd be, hogy mindezek a tünetek azért vannak, mert szorongsz, aggódsz valami miatt.

Ha sikerült azonosítanod a helyzetet, akkor máris egy lépéssel közelebb vagy a feloldáshoz. Ha elfojtásba nyomod a negatív érzéseidet, akkor az csak fokozza a szorongásodat. Engedd meg magadnak, hogy azt érezd, amit érzel. Oka van annak, hogy most ebben az állapotban vagy, de a helyzet kezelhető, és fogod tudni kezelni. Állj a dologhoz úgy, mint egy hullámlovas, aki felfekszik a nagy hullámokra, hogy higgadtan megvárja, míg a hullámok elcsitulnak.

Mit tegyek, ha szorongok?

Néhány figyelem összpontosítását segítő gyakorlat:

1, Színek: keress 5 piros, 4 sárga, 3 kék, 2 zöld, 1 fehér tárgyat magad körül.

2, Légzés: lassan szívd be a levegőt, számolj is közben, 1, 2, 3, 4 majd lassan fújd is ki, ugyanúgy számolva.

3, Légzés és visszaszámolás: Törekedj arra, hogy lassan, egyenletesen lélegezz és közben számolj 20-tól visszafelé. Ha nem oldódott a rossz érzésed, kezdd újra.

4, Kellemes érzést kiváltó kép: ezt a legjobb, ha még akkor választod ki, amikor jól vagy. Keress egy képet, vagy fotót arról, akinek a látványa megnyugtat téged.

Megerősítések szorongásra

Néhány segítő mondat, amit mantrázhatsz is akár:

A szorongás egy normális emberi érzés.

Attól, hogy szorongok, még biztonságban vagyok.

Szeretem és elfogadom magam itt és most.

Mindig minden megoldódik valahogy, ez a helyzet is el fog múlni.

Biztonságban vagyok, egyre jobban érzem magam.

Sajnálom, hogy ha épp rossz periódusban vagy, ha szorongás gyötör. Hosszú távon érdemes szakemberrel foglalkoznod, akivel közösen megtaláljátok a szorongató gondolatokra a gyógyírt, de addig is a legtöbb, amit tenni tudsz, hogy nem hagyod mélyebb állapotba kerülni magad, nem hibáztatod önmagad a kialakult helyzetért, hanem mint a hullámlovas, szépen átvezeted magad az adott kellemetlen helyzeten.

Ha szeretnéd, hogy közösen keressünk megkönnyebbülést adó megoldást a problémádra, itt tudsz időpontot kérni.

Ha szeretnéd, hogy könyv formájában szerezz információt arról, miként tudod mentálisan erősíteni magad, akkor kattints ide az Életkalauz című segítő könyvért.

Minden jót kívánok,

Nelli

Hallgasd meg a podcast adásokat is!