Az év vége – noha az elcsendesedést hozná el – sokak számára a pörgést, a végeláthatatlan feladatokat, logisztikát és az anyagi terheket jelenti. Nem kell csodálkozni azon, ha ilyen mókuskerékben teperve maga alá gyűr a stressz, és a békés, szeretetteljes készülődés helyett az idegösszeomlás előszobájában találjuk magunkat.

Önszeretet karácsonykor

Ebben az időszakban segít a megküzdésben, ha támogatóan állsz magadhoz.

Ember vagy, kalkuláld be az önmagad megítélésébe, és a magadhoz fűződő viszonyodba, hogy az természetes, hogy néha Te is:

  • követsz el hibákat,
  • nehezen bocsátasz meg,
  • túlvállalod magad,
  • sérülékeny vagy,
  • nehezen kérsz segítséget,
  • visszatérsz rossz szokásokhoz,
  • türelmetlen vagy,
  • elfáradsz,
  • szeretetre vágysz,
  • nehezen adsz szeretetet másoknak…

A karácsonyi stressz leküzdése

Karácsonykor gyakori konfliktuspont, hogy a család nem működik egy csapatként, így a munkaterhelés nem egyenletes. Ennek elkerülése érdekében beszéld meg előre a családtagokkal, hogy ki mit vállal a takarítás, bevásárlás, díszítés, főzés tengelyen.

Az is emeli a stressz szintedet, ha túl sok mindent tervezel be karácsonyra, miközben már előre borítékolható, hogy nem lesz sem időd, sem energiád megtenni azokat. Hangold össze az energiaszintedet, az időbeosztásodat és a tennivalókat. Tényleg meghitt tud lenni az ünnep akkor is, ha csak egyfajta süti van, de az sem baj, ha egyáltalán nem sütsz semmit. Legalább kevésbé terhelődik a szervezet.

Az is mentális kimerülést hoz, ha meg akarsz felelni az összes családtagnak és vendégnek. Feleslegesen gyötröd magad, mert ez egy lehetetlen küldetés. Ha nyugodt, kipihent, vidám és kedves vagy, az elég kellemessé képes varázsolni ezeket a napokat.

A mindfulness gyakorlatok (érzékszerveink általi megfigyelés), a meditáció, a torna, a zenehallgatás, a táncolás, a jótékonyság, a közösségi média karácsonyi kihívásaiban való részvétel, az alkotás, a lakberendezés, a sütés-főzés, az én-idős tevékenység mind képes lazítani a megfeszült izmokon, kiengedni a mentális gőzt.

Karácsony egyedül

Essen szó arról is, hogy mit tudsz tenni, ha egyedül vagy karácsonykor.

Egyes ismerőseim nem vesznek fát, nem díszítik fel a lakásukat, nem esznek klasszikus karácsonyi ételeket – ,ha nem élnek párkapcsolatban. Mozimaratont tartanak, egész nap pizsamáznak, ágyban esznek, Nintendóznak, olvasgatnak.

Míg más egyedül élő barátom ünnepi díszbe burkolja a lakást, és engedi, hogy ez a jeles nap emelje a lelki állapotát. Nem a hiányaira koncentrál, hanem a jótékonyságra. A szomszédoknak sütit visz át, az ingyenkonyhán ételt oszt. Sokat töltődik abból a szeretetből, amit másoktól kap a segítségéért.

Eléggé be tudja darálni az embert, ha valamiféle társadalmi vagy családi elvárásnak akar megfelelni. A legjobb, ha megtalálod azt a formát, amiben a lehetőségekhez mérten minél jobban tudod érezni magad.

Ne legyél kemény magaddal, végülis a karácsony az önszeretetről is szól.

Szeretném bemutatni az új könyvemet. Az Újra igen! olyan technikákat, gyakorlatokat tartalmaz, ami segíteni tud abban, hogy jobban kezeld a stresszt, el tudj lazulni, megértsd a párkapcsolati működésedet, miért és hogyan választasz partnert magadnak. Megoldásokat mutat be egyes párkapcsolati problémákra, és segít felismerni a bántalmazó kapcsolatot. A feladatlapok segítségével fel tudod mérni, hogy milyen kötődési stílusod van, hogy áll most a párkapcsolatod és a 10 héten át végezhető közeledést segítő programmal javíthatod, erősítheted a kötődést közted és a párod között. Kattints a képre, és nézd meg, mit találsz a könyvben!

Hallgasd meg a podcast adásokat is!