A kapcsolat elején minden természetesen, mondhatnánk, hogy magától jön és kialakul, de sokkal inkább igaz az, hogy az ismerkedés elején sokkal jobban fókuszálunk a társunkra, mint a későbbiek folyamán.

Anna és Gábor története (9 éve házasok, 2 gyereket nevelnek) megmutatja, hogy hova tűnhet a szex a házasságból.

„Az elején minden szuper volt. Imádtuk egymást, ami most is igaz, de akkoriban folyton egymással akartunk lenni. Sokat beszélgettünk az élet dolgairól, majd minden estét ölelés, csók és szex zárt. Úgy éreztük, megütöttük a főnyereményt.”  

Amikor két ember egy párként kezd működni, akkor úgy beszélnek, úgy hallgatnak, úgy cselekednek, hogy annak nyertese elsősorban a párjuk legyen, és azzal együtt egy boldog „mi” keljen életre. Hiszen adni jó, kapni jó, a szeretetet áramoltatni jó, megbecsültnek lenni szuper jó.

A kapcsolat elején, számtalan módon éreztetjük a társunkkal, hogy ő a kiválasztott, a legkülönlegesebb ember a számunkra, hiszen annyi nőből/férfiből mi csak őt választottuk magunk mellé, azért, hogy a csak neki szóló figyelmünket átadhatjuk. Mint egy ajándékot.

„A gyerekek születése után egyre kevesebb időt fordítottunk arra, hogy kimutassuk az egymás iránti rajongásunkat.  Nem is csak az idő fogyott el, hanem nagyon fáradtak voltunk, és valahogy kiegyeztünk a távolodással. Pedig szerettük akkor is egymást.”

Majd később jönnek a kezdethez képest szürke hétköznapok, az önmagunk újra felfedezése, új vágyak jelennek meg az új élethelyzetekben. Ha gyerekek jönnek, az anyuka a gyerekek felé adja ki szinte az összes szeretetét, gondoskodását, hiszen a nyúzott mindennapokban elsődlegesen a gyerekek szükségleteinek maximális kielégítésére törekszik, tökéletes anyuka szeretne lenni. Talán jön ez a tökéletesség kényszer a saját gyerekkorából, az ő sérelmeiből, hiányából táplálkozva. Talán csak magának szeretné bebizonyítani (sok kapott bírálat elsöpréséért), hogy van olyan területe az életnek, amelyben tökéletesen tud helytállni.

„Gábor sosem vetette a szememre, hogy nem törődöm eleget vele. Talán, ha szólt volna, hamarabb kapcsolok.”

Az apuka kezdetben megérti, hogy a gyerekek plusz energiát és odafigyelést igényelnek a feleségétől, megérti a szexuális közeledése elutasításának okát, ezért hobbit talál magának, vagy a karrierjét építi, hogy minél jobban megélhessenek. Szeretik egymást, de a hangsúlyt, a figyelmet nem a férj+feleség közössége kapja, hanem a család. A gyerekeknek minden meglegyen, a család működőképes legyen. Az intimitást felváltja a praktikus dolgokról történő csevegés, a munkamegosztás, és amíg visz a lendület, talán nincsenek is tudatában a távolodásnak. Egyszer csak megfogalmazódik, hogy már két hónapja nem volt szex. A gyerekek a szülői ágyban alszanak, mire átkerülnek a saját helyre, már nincs energia a szexualitásra.

„Anna csodálatos anyuka, de mint nő egy kicsit elfelejtette saját magát. Hiányzott a dögös, nevetős feleségem, aki rajong értem.”

A hiányt akkor ismerte fel Gábor, amikor egy munkatársnője megérintette a karját. Azonnali reakciót váltott ki belőle, és ez megrémítette. Azt gondolta, hogy egy affér nem hoz megoldást a házasságban fellépő hiány betöltésére, ezért nem a hűtlenséget választotta.

Hogyan lehet visszahozni az intimitást, a szenvedélyt?

Az intimitás fontos egy pár életében. Érdemes tudatosan belefordulni a helyzetbe és megteremteni azokat a pillanatokat, melyek az összetartozást erősítik, a férfi-női energiák áramlásának teret tudnak adni.

1, Egy ölelés, egy pikáns üzenet, kettesben töltött órák, összebújás, érdeklődés

2, Házimunka megosztása a túlterhelés megelőzése érdekében

3, Egészséges önzés – önfejlesztés, önképzés, én-idő

4, Tudatos odafigyelés a szexuális életre

5, Előhívni azokat a szokásokat, kifejezéseket, érintéseket, amelyek a kapcsolat elején jelen voltak

6, Egymás személyiségének figyelembe vétele

 

Érdekes, hogy ha valaki üzleti vállalkozásba kezd, akkor természetes számára, hogy van egy terve, egy víziója, amit szeretne elérni, és kész arra, hogy tudatosan jól bánjon a leendő vevőkkel. Kedves, udvarias, és igyekszik a legjobb kiszolgálást nyújtani. Folyamatosan fejleszti magát, hogy minél jobban tudja kiszolgálni a vevőket. A párkapcsolatokban meg valahogy mégis könnyen elengedjük ezeket a dolgokat.

Szerencsére van visszaút. Van lehetőség, hogy krízisek után, mélypontok után is felszálló ágba kerüljön egy kapcsolat, és valóban kielégítően teljenek a mindennapok.

 

Ha úgy látjuk, hogy nem visz sikerre a megoldó-készletünk, akkor itt az ideje új módszereket, technikákat, gyakorlatokat elsajátítani.

Laskai Nelli
házassági tanácsadó

a Boldognak Lenni párkapcsolat-javító könyv szerzője (önbizalom, párkapcsolat, kommunikáció, céltervezés)

 

Szeretném bemutatni az új könyvemet. Az Újra igen! olyan technikákat, gyakorlatokat tartalmaz, ami segíteni tud abban, hogy jobban kezeld a stresszt, el tudj lazulni, megértsd a párkapcsolati működésedet, miért és hogyan választasz partnert magadnak. Megoldásokat mutat be egyes párkapcsolati problémákra, és segít felismerni a bántalmazó kapcsolatot. A feladatlapok segítségével fel tudod mérni, hogy milyen kötődési stílusod van, hogy áll most a párkapcsolatod és a 10 héten át végezhető közeledést segítő programmal javíthatod, erősítheted a kötődést közted és a párod között. Kattints a képre, és nézd meg, mit találsz a könyvben!

Hallgasd meg a podcast adásokat is!