Barion Pixel
Skype

nellilaskai

E-mail

info@boldognaklenni.hu

csalas.jpgNehéz meghatározni, hogy mi nehezebb: párkapcsolatot jól működtetni, vagy szeretőként élni.  Mindkettő esetben ugyanaz a vágy szeretne beteljesülni: igazán szeretve lenni.

Gyakran hallom az ügyfeleimtől, hogy nehéz megtalálni a megfelelő párt maguknak, de legalább olyan nehéz a tartós kapcsolatot jól működtetni. Sokan – főleg a negyvenes, ötvenes korosztályból – a gyermekek miatt beleragadnak egy rossz házasságba, amiből csak a kikacsintást tartják megvalósítható opciónak, ha értékesnek, szerethetőnek akarják érezni magukat.

Van, akit a lelki kapcsolódás hajt, vannak, akik csak a testi örömöket szeretnék bezsebelni. Bármi is az oka annak, hogy titkokkal fűszerezett kapcsolatba kerül az ember, arról számolnak be, hogy egy idő után egyre nehezebbé válik az élet, és a szerethetőséget már nem más emberen keresztül kérdőjelezik meg, hanem saját magukat értékelik le.

Miért csak néhány órára vagyok jó? Miért csak szexre kellek? Miért nem támogat és néz fel rám senki? Miért kényszerülök titkos viszonyba valakivel?

És ez utóbbi egy igen értékes kérdés: Más miatt bonyolódik bele valaki a szeretői státuszba, vagy saját maga miatt? Ki a hibás, ha egy rosszul működtetett házasságba beköszön egy szeretői viszony?

„Az úgy kezdődött, hogy egyre többet veszekedtünk itthon. (Amit már nem tudtunk kezelni) Már semmi nem volt jó, amit csináltam. Egyik ilyen nehéz napon kedvesen megszólított a munkatársam, hogy látja rajtam, egy ideje rossz hangulatban vagyok. Felajánlotta a segítségét, jókat beszélgettünk. Mindig vártam, hogy találkozzunk, mert úgy éreztem, végre valaki érdeklődik irántam, valakinek fontos vagyok. Ahogy az lenni szokott, egy idő után annyira felszabadultunk egymás társaságában, hogy testi érintés is lett a beszélgetésekből. Akkor, ott nem bántam, mert végre jó élményem volt, de rendszerint bűntudatom lett, ha hazaértem. Vagy még jobban veszekedtem a párommal, vagy kerültem őt. Miután már tartóssá vált a viszonyom, már nem reklamáltam, ha a párom nem volt kedves velem. Úgy éreztem, nincs jogom szóvá tenni semmit, hiszen én magam is sáros vagyok. Ugyanakkor mindvégig meg voltam győződve arról, hogy miatta kerültem ebbe a helyzetbe. Haragudtam rá. Amikor a bűntudat már hatalmas méreteket öltött, és nem javult otthon sem a helyzet, egyre kellemetlenebbül éreztem magam a bőrömben. A munkahelyen már kezdett kiderülni a dolog, és féltem, hogy még az állásomat is elveszítem. Döntenem kellett. Véget vetek-e a szeretőségnek, és elmondom-e otthon ezt az egészet.”

Nem hiszem, hogy egyértelműen ki lehet jelenteni, hogy ha szeretői viszony alakul ki egy párkapcsolatban, akkor az rosszat hoz. Ha a pár arra használja az arcul csapó élményt, hogy észbe kapjon, és egy új esélyt látva még szebb és figyelmesebb fejezetet kezdjenek meg, akkor mondhatjuk, hogy jól jöttek ki a dologból. Persze, nyilván lehetne a kapcsolat frissítését úgy is végezni, hogy nincs harmadik személy.

A fenti példában szereplő ember nem mondta el otthon, hogy mi történt. Úgy érezte, nem tudnák feldolgozni, és folyamatos bizonytalanság, bizalmatlanság jellemezné a mindennapokat. Inkább úgy döntött, hogy ő maga fog változni és változtatni azért, hogy újra fény kerüljön a házasságába. Megtanulta kommunikálni a vágyait, megismerte, hogyan lehet a konfliktusokat harag nélkül megoldani, és hogy miként tudná csökkenteni a párját illető elvárásokat, és hogyan lehet a saját életének a kormányzója.  Munka volt, de megérte. Nem érzi a kiszolgáltatottságot, nem mástól várja a visszaigazolást, hogy jó ember, és szerethető.Kiegyensúlyozottabb lett a viszonyuk egymással. Amit eddig kint keresett, azt most bent kereste, és találta is meg.

Nekik összejött. És rajtuk kívül sok mindenki másnak is, akikben erős volt az elköteleződésük a kapcsolatuk iránt, és akik a megbocsátást, a fejlődést választották az áldozat szerep helyett.

Párkapcsolat- javító, boldogság- növelő írásokért kattints a blogra.

Köszönöm, hogy velem voltál. Ha úgy érzed, van ismerősöd, akinek hasznos ez a cikk, küldd el neki, vagy oszd meg a közösségi oldalon.
Legyen örömteli napod!

Laskai Nelli

házassági tanácsadó, életöröm tréner
A Boldognak Lenni (párkapcsolat-javító, önbizalom-erősítő) Könyvek szerzője

Ajánlott cikkek