Barion Pixel
Skype

nellilaskai

E-mail

info@boldognaklenni.hu

A félelemmel kapcsolatos álláspontunkat számtalan cikk próbálja formálni. Vannak, akik szerint ez egy racionális hozzáállással leküzdhető állapot, míg mások szerint ezt az érzelmi állapotot nem lehet okos gondolatokkal, tettekkel befolyásolni. És ott vannak azok a vélemények is, melyek szerint a félelem hasznos érzelem, hiszen a túlélésünk záloga, és amúgy sem lehet félelem nélkül élni. Nem csoda, ha az, aki elképesztően szenved a félelmei miatt, azt se tudja, merre induljon, mivel szüntesse meg a rossz érzései által kiváltott bénultságot, tehetetlenséget.

A félelem egy jelenben lévő szituációhoz is kötődhet, de egy múltbéli esemény is hathat ránk a jelenben, vagy azt hisszük, hogy hamarosan benne leszünk egy borzasztó helyzetbe, és ez nyomasztóan hat ránk. Érdemes pontosan beazonosítani, hogy mitől félünk, mire keresünk valami megoldást. Sok esetben nem is bennünket ér konkrét fenyegetettség, hanem egy ismerősünkkel, szerettünkkel történt valami, ami által mi is beletekeredünk egy félelem-spirálba.

Tippek félelem ellen

Automatikusan reagálni fogunk minden félelmetes helyzetre valahogy. Az érzelmi, szellemi és a fizikai válaszunk fogja eldönteni, hogy merre haladunk az adott szituációból. Vannak, akik lefagynak, pánikolnak egy számukra félelmet keltő pillanatban, és ez a tehetetlenség még jobban megrémiszti őket. Hogyan tudunk megmozdulni, aktív lenni akkor, amikor félünk (vagy szorongunk)?

A félelem “legyőzése” függ a szellemi hozzáállásunktól. Attól, hogy mennyire ismerjük a saját képességeinket, mennyire bízunk magunkban, milyen a szociális hálónk, akikre támaszkodhatunk, milyen választ tanultunk meg a félelmetes helyzetek kezelésére. Önmagunk védelme a saját felkészültségünkön is múlik. Noha az élet minden veszélye ellen nem tudunk felkészülni, de legalább, amit meg tudunk tenni, hogy majd jobban jöjjünk ki a helyzetből, azt tegyük meg, hiszen

a félelem bénító hatása gyengíti az életminőséget.

Nem a félelem nélküliséget szükséges megcélozni, hanem azokat a saját erőforrásokat feltérképezni, fejleszteni, használni, amivel a félelmetes helyzetekben a lefagyás helyett aktívak tudunk lenni, ha épp arra van szükség. Ha megtanuljuk megváltoztatni az automatikus válaszunkat, akkor magabiztosabbak leszünk. Tervezhetjük azt is, hogy saját magunk oldunk meg valamit, de számolhatunk azzal is, hogy kitől fogunk segítséget kérni, ha egyedül nem boldogulunk.

Mit tegyél, ha félsz?

Ha tudsz a félelmet okozó helyzeten változtatni, akkor tegyél a változásért (ha attól félsz, hogy nem tudod fizetni a számlákat, nézd meg, hogy juthatnál több bevételhez rendszeresen, és mit kellene tenned ezért/ha félsz, hogy elhagy a párod, fejleszd magad a párkapcsolat területén, hogy minél pontosabban tudd a szeretetedet kifejezni és minél boldogabbak legyenek a napjaitok).

Ha nem tudsz a kiváltó okon változtatni, akkor nézd meg, hogy találsz-e olyan nézőpontot, ami megkönnyebbülést hozhat neked (ha félsz egy műtéttől, vizsgától, akkor a saját bátorságodat emeld, keress a múltból olyan eseteket, amikor bátor voltál, amikor jól vetted az akadályokat).

Ha nem tudod, hogy be fog-e egyáltalán következni az, amitől félsz, akkor használd a jelenben tartó gyakorlatokat. Éld meg jól az itt és most varázsát.

+ segítő gondolatok:

  • Ahhoz, hogy a nehét helyzeteket jobban tudjuk kezelni, hogy megismerjük a félelemre adott válaszunkat és esetlegesen korrigáljuk azt, érdemes apró stresszhelyzeteket bevállalni, hogy rutint szerezhessünk a valóban bekövetkező nehéz helyzetekre.
  • A fejünkben sok minden eldől, ezért nem éri meg állandóan résen lenni, mert sajnos a világ árnyékos oldala sokszor letaglóz bennünket még akkor is, ha nem közvetlenül velünk történik az eset. Érdemes elfogadnunk a szemléletet, miszerint benne van a pakliban, hogy nem tudunk mindig jól járni. Nincs emberi kapcsolat fájdalom vagy sérülés nélkül. Nincs változás elégedetlenség nélkül.
  • Most élünk, csak a most pillanata az, amivel gazdálkodhatunk. A “mi lett volna, ha” és a “mi lesz, ha” irányú túlgondolások azért veszélyesek, mert a múltba visszamenni nem tudunk, a jövőt meg nem ismerjük. Persze, ha csak a következtetés levonásának rövid idejére barangolunk az időben, akkor az a felkészülésünkben sokat segíthet.

Borítókép: pexels.com

Kattints a képre a részletekért! 🙂

Ajánlott cikkek