Barion Pixel
Skype

nellilaskai

E-mail

info@boldognaklenni.hu

stresszoldas.jpgA rohanó életmódnak és annak köszönhetően, hogy nem tanultuk meg gyermekkorunkban kezelni a bennünk felgyülemlett feszültséget, napjainkban nagyon sokan szenvednek attól, hogy feszíti őket a mindennapok terhe. Nyomasztóak a megoldatlan feladatok, a sürgető határidők, a nem megfelelő konfliktuskezelés, a visszatöltődés hiánya. És ott van még ugye a környezetnek való megfelelési vágy.

Egyes anyák arról számolnak be, hogy túl sok a feladat, ami rájuk hárul, hiszen a kétkeresős családmodell kialakít egy mókuskereket, amelyben igen nehéz házastársi , vagy akár én-idős élményeket becsempészni. Egy idő után csak a praktikus információk cserélnek gazdát a felnőttek között, és kifáradtan zuhannak ágyba esténként, és sokszor a gyermek mellett ébrednek hajnalban.  Egyes férjek, apák arra panaszkodnak, hogy túl nagy a nyomás a munkahelyen, egyre erősebb a verseny a pozícióért, a feleség egyre többet vár el tőle mind időben, pénzben és törődésben, a fiatal srácok könnyen és gyorsan elhappolják a munkákat, erős a mezőny.

A gyerekek az iskolától fáradnak ki. Felelések, házi feladatok, otthon megírandó esszék, és a középiskolában a napi 8 óra után másik négyet kellene tanulással tölteni. Nem mindenki bír megbirkózni a feladattal, kávéfüggők és láncdohányosok lesznek már a 10. osztályban.  A szülők pedig értetlenül állnak, melyik oldalról kellene ezt a dolgot megfogni, kezelni?

A megoldás minden esetben az egyénben keresendő. Az anyában, az apában, a férjben, a gyerekben. A környezet döntéseit nem minden esetben tudjuk befolyásolni, ám a válaszreakcióba mindig van beleszólásunk. A Berkeley Egyetem boldogság-kutató professzorai szerint a mindfulness gyakorlatok, a hála technika, a meditáció mind abban segít, hogy optimistábbak legyünk, és könnyebben tudjuk élni az életünket.

Az alábbi listában olvashatjuk, hogy mik azok, amikkel oldhatjuk, kezelhetjük a bennünk felgyülemlett feszültséget ahelyett, hogy a családtagjainkkal veszekednénk, vagy önromboló életmódot folytatnánk a megkönnyebbülés reményében.

Hogyan lehet oldani a bennünk felgyülemlett feszültséget?

1, Mindfulness gyakorlatok – ennek lényege, hogy az érzékszerveinken keresztül, ítélkezés mentesen figyeljük meg a bennünket érő hatásokat. Szigorúan a jelenben maradva. Nincs jó, vagy rossz, csak tapasztalás. Mit hallok, mit látok, mit érzek… Ezt a gyakorlatot elvégezhetjük egy nap többször is, miközben a külvilág számára fel sem tűnik. Maximum csak az, hogy milyen jól érezzük magunkat. Megfigyelhetjük a jelen eseményeit fogmosás, zuhanyzás közben, sorban álláskor, tömegközlekedést használva, lefekvéskor, evéskor…stb.

2, Izomszorítás – amikor idegesek, feszültek vagyunk, akkor az izmaink is megfeszülnek. Ennek kiengedéséhez végezzük el azt a gyakorlatot, hogy tudatosan megfeszítjük a karunk izmait, majd elengedjük, miközben jó hosszan kifújjuk a levegőt, és ezt ismételgetjük párszor. A lényeg, hogy a végén elernyedt állapotban tudjuk hagyni az izmainkat.

3, Légzésmeditáció –  ez pár perc alatt, azonnal is nagyon hatékony, de természetesen , ha sikerül beépíteni minden nap a rutinunkba, az nagyon hasznos. Itt arról van szó, hogy pár percig csak a légzésünkre figyelünk. Beszívás, kifújás, és figyelemmel kísérjük a levegő útját a testünkben, megkeresve és felfedezve a váltópontot, amikor a beérkező levegő kiáramló levegővé válik.

4, Hála – minden nap írd fel, hogy mi mindenért vagy hálás. Ez emeli az életörömérzést, és segít felismerni, hogy nem is annyira rossz az életünk, mint hisszük.

5, Jótékonykodj – ha másoknak segítesz, azzal magadnak is segítesz. Amikor másnak kimutatod a szeretetedet, és meglátod az örömét, azzal te is feltöltődsz.

Laskai Nelli
életöröm tréner, házassági tanácsadó
A Boldognak lenni című gyakorlati életmódkönyv szerzője

Ajánlott cikkek