Barion Pixel
Skype

nellilaskai

E-mail

info@boldognaklenni.hu

Vannak párok, akik életében a Facebook-jelenlét hatalmas problémát generál. Különféle módon rondít bele a kapcsolatba, de tény, hogy sok kellemetlen percet, élményt okozhatnak egymásnak a nem megfelelően használt közösségi böngészéssel.

smartphone-569076_1280.jpg

1, Bea és Feri – „A Facen tudtam meg, hogy újra találkozgat az exével.”

Beáék 5 éve élnek kapcsolatban. Egy ideje mélyponton vannak, mert Bea úgy érzi, hogy párja nem törődik vele eleget. Bár úgy tudja, hogy Feri szereti, de ő nem érzi mégsem szeretve magát. Nem kap dicsérő szavakat, nem lelkesedik Feri úgy, mint a kapcsolat elején. Az intim együttlétek száma lecsökkent, az estéket egyágyban töltik, de mindenki a saját kütyüjének a képernyőjére tapad. Egy napon Bea egyik ismerőse belájkolt egy bejegyzést, amin Feri exbarátnője írta ki, hogy végre újra együtt vacsorázott az exével, és hogy ettől milyen boldog. Bea gyorsan összerakta a képet. Feri eleinte tagadta, majd elismerte, hogy igen, egy ideje beszélgetnek a párkapcsolati gondokról, és előfordul, hogy találkoznak is.

Válasz a miértre: Bea mindig elégedetlenkedik, lenézi Ferit, és csak arról beszél otthon, hogy milyen boldogtalan Feri mellett.

2, Mari és Gergő – „Ahelyett, hogy velem foglalkozna, minden este a Facebookról szól.”

Mariék 12 éve házasok. A kisgyermekek születése óta nem sok időt fordítanak arra, hogy kettesben legyenek, mert elmondásuk szerint elszoktak az intim pillanatoktól. Mindketten igénylik egymás közelségét, szeretve szeretnének lenni, de nincs kedvük több energiát fektetni az alkalmak kialakítására. Esténként Mari az ágyban is csetel a barátnőivel, vagy a megosztott képeket, cikkeket böngészi. Ha Gergő közeledik, azt fáradtságra hivatkozva elutasítja. Előfordult, hogy Gergő követelte, hogy Mari iratkozzon le a Facebookról, de ezt Mari a szabadságának korlátozásaként éli meg.

Válasz a miértre: Gergő napközben nem tesz semmit azért, hogy én nőnek érezzem magam. Este se akarjon használni.

3, Luca és Jani – „ Több nő képét is lájkolgatja, olyanokhoz is hozzászól, akiket nem is ismer.”

Lucáék kapcsolata 6 hónapja tart. Luca nagyon szereti Janit, de úgy érzi, a férfi számára nem ő az egyetlen nő. Ezt már többször próbálták megbeszélni, de mindig csúnya veszekedés lesz belőle. Luca látja, hogy milyen képekre reagál Jani, és hiába kéri őt, Jani nem hagy fel a szokásával. Luca ettől úgy érzi, a párja nem tekinti partnernek, nem tiszteli őt, hiszen figyelme több nő felé fordul, flörtöl velük, ráadásul a kérését is semmibe veszi.

Jani válasza a miértre: Attól, hogy együtt vannak, még nem fogad némaságot.

hand-1757224_1280.jpg

4, Márti és Áron – „Nem ehetek addig, míg kép nem készült az ételről.”

Áron nehezményezi, hogy Márti folyamatosan a Facebookon lóg. Nem lehet hozzányúlni az ételhez, ha elkészült, mert Márti mindig le akarja fotózni először. Mindenhonnan bejelentkezik bárhova mennek, így mindenki tudja, hogy merre járnak. Kiírja, ha szomorú, ha csalódott, ha beteg. Az egész világ tudja, hogy merre vannak, mit csinálnak, és hogy érzik magukat. Áron úgy érzi, ez nem csak a kapcsolatukra, de a munkahelyi megítélésükre is rányomja a bélyegét.

Válasz a miértre: Szeretem, ha az emberek lájkolják a képeimet, ha hozzászólnak, ha látják, hogy élek.

Fontos belegondolni, hogy a fent említett példákban mit pótolnak a lájkokkal, a kitárulkozásokkal az emberek, de az egy másik bejegyzés története.

Az alábbi tippek betartásával a Facebook használata nem ver éket a szerelmesek közé:

1, Legyen külön Facebookozásra kialakított idősáv, amely nem befolyásolja az intimitás meglétét. Lehetőleg ne legyen jelen a közösségi oldal a hálószobában.

2, Ne teregessék ki a szennyest a közösségi oldalra.

3, Beszéljék meg a határokat. Ki mit posztolhat ki, mennyire lehet részletes az életkép megosztása. Milyen hozzászólás, jelölgetés számít flörtnek, mi az, ami még belefér a párkapcsolatba, mi az, ami már nem.  (fürdőruhás képek, új ismerősök szerzése, állapot megosztása…stb)

4, Ne legyen fontosabb a képekre érkező lájkok száma, mint maga a pillanat, amiről a kép készült.

5, Ha alapvetően bizalmatlanok egymás iránt, akkor legyen ismert mindkét fél előtt a másik belépési jelszava. Tudom, a profil az mindenki sajátja, ám ez nem feltétlenül jelenti ez azt, hogy kezdjenek kutakodni egymás profiljában, de mindenképp egy bizalomépítő gesztus.

 

Párkapcsolat- javító, életkedv – növelő írásokért kattints a blogra.

Köszönöm, hogy velem voltál. Ha úgy érzed, van ismerősöd, akinek hasznos ez a cikk, küldd el neki, vagy oszd meg a közösségi oldalon. Legyen örömteli napod!

Laskai Nelli

házassági tanácsadó, életöröm tréner
A Boldognak Lenni (párkapcsolat-javító, önbizalom-erősítő) Könyvek szerzője

 

Ajánlott cikkek