Az elmúlt időszakban több olyan egymástól eltávolodott pár keresett meg, akik történetében van egy megegyező tulajdonság. Nem a keresztnevükön szólítják egymást, hanem anyának és apának. Mindenhol és mindenkor. Nem állítom, hogy a távolodásuknak csak ez az oka, de érdekes megfigyelni, hogy mit vált ki egy idő után az említett párok egyikéből ez a megszólítás.

Andi és Laci

„Ahogy teherbe estem a kislányunkkal, egyből anyának szólított Laci. Eleinte nagyon örültem neki, hiszen régóta vártunk a babára. Azután Andika megszületett és végképp rajtam maradt az „Anya” megszólítás. Most már 7 éves a lányunk, a párkapcsolatunk viszont nem maradt meg olyan jónak, mint amilyen a szülés előtt volt. Ha visszagondolok, kimerültek voltunk a baba születése után, és egyszer csak azt vettük észre, hogy idegesítjük és bántjuk egymást a szavainkkal. Azt hiszem az, hogy Laci Anyának szólított, egy idő után furává vált, és erősödött bennem az érzés, hogy nem akarok az anyja lenni. Elég egy gyerek nekem, mellém férfi kell.”

Bea és Gábor

„Ahogy megszülettek a gyerekek, valahogy evidens volt, hogy Anyának és Apának szólítjuk egymást. Számomra a családi burkot szimbolizálta, hogy Apának hívom Gábort. Sajnálom, hogy ő erre vezeti vissza, hogy csökkent a szexuális érdeklődése az irányomban. Ha tudtam volna, hogy számára visszataszító, másként becéztem volna. Megértem, hogy a saját gyerekével nem akar lefeküdni, és ha ezt juttattam eszébe, valahányszor kimondtam neki, hogy Apa, nem is csodálom, hogy eltávolodott tőlem. Az pedig egyenesen mellbevágott, mikor azt mondta, hogy megszűnt férfi lenni mellettem.”

Laura és Zoltán

„Már nem emlékszem, hogy ki kezdte Anyázni, Apázni a másikat, de felvettük ezt a szokást. A gyerekek körüli tennivaló sokáig adott munkát nekünk, és nem volt energiánk egymásra. Mikor már nagyobbak lettek, és szabadult fel időnk, akkor meg már csak azt érzékeltük, hogy nem kívánjuk egymást. Emlékszem, álltam a tükör előtt egyik este és azt kívántam, bárcsak valaki nőnek tekintene, és udvarolni kezdene nekem, míg fiatal vagyok. A férjemtől egyáltalán nem vártam ezt. Azt éreztem, mi anya és apa vagyunk, és semmiképpen sem nő és férfi. Tabu lett a szex a férjemmel, mert csak az apát láttam benne, és ha vele voltam, csak az anyát juttatta eszembe magamról. Amikor a munkahelyemen a kollegám beleszőtte a megszólító mondataiba, hogy „Laura”, mintha egy másik énem jelent volna meg. Az, akit már régen elvesztettem, és már nagyon hiányzott.”

******

A kisgyermekes párokat segítő cikkek a Belbambino Budapest számára is fontosak. Tudják, hogy a gyermekek számára a külső, igényes és biztonságos környezet mellett egy harmonikus család biztonságára is szükség van.

*****

Ha nem igazán érzed magad közel a társadhoz, és szeretnéd, hogy segítsek a probléma feltárásában és annak kezelésében, túl jutni az elakadáson, a krízisen (akár megcsalt, akár hűtlen fél vagy, akár a kommunikációban, egymás megértésében vagytok elakadva), itt írd be magad a Skype tanácsadásra. Szívesen fogadlak, hogy ne titkok vagy kétségek között kelljen élned, hanem megismerd az erőforrásaidat, és használni tudd őket a boldogságod megélése érdekében. Ha párban jöttök, lehetőségetek nyílik könnyíteni a sérelmeiteken, megtanulni a helyes kommunikáció elemeit, megismerni és használni egymás szeretetnyelvét ahhoz, hogy jól tudjátok egymást szeretni a mindennapokban. Ezek a változások egy békésebb, stabilabb, élhetőbb, szexuálisan aktív párkapcsolathoz vezethetnek.

Laskai Nelli
házassági tanácsadó

Hallgasd meg a podcast adásokat is!