Barion Pixel
Skype

nellilaskai

E-mail

info@boldognaklenni.hu

Miről szól egy párkapcsolat? Miért akarunk párt magunk mellé? Hogyan alakul a két ember által életre hívott közösség sorsa magától? Min múlik, hogy boldog házasságban élünk-e?

Ezeket a kérdéseket tette fel nekem Enikő. Elmesélte, hogy 12 év házasság van mögötte, és férjével, Gáborral szeretik egymást, nem akarnak elválni. Gondosan nevelik gyermekeiket, ám mégis hiányzik valami, amiről fogalmuk sincs, hogyan tudnák behívni a mindennapjaikba. Ez az intimitás, a csodálattal egymás felé fordulás, a szenvedély.

A feleség szerint ezek pár éve még megvoltak. Nem volt kevesebb gondjuk, mint most, de mégis nagyobb volt az összhang közöttük. Megélték azt, hogy egymás szemében ők a kiválasztottak, az egyetlenek. Azonban az évek során ez módosult.

Ha meg lehet javítani egy kiüresedett kapcsolatot, akkor együtt maradunk – mondta a feleség.

Azt tapasztalom, hogy azokat a kapcsolatokat lehet megjavítani, ahol mindkét fél a javítás érdekében, tudatosan építi fel a hétköznapokat. Ha nem az önsajnálat teszi ki a közösen eltöltött időt, hanem az, hogy miként, milyen technikákkal, tettekkel tudnak ragyogni, és így egymást is ragyogtatni.

Nem könnyű az üres szíveket megtölteni szeretettel. Nem könnyű adni, amikor mi magunk sem vagyunk feltöltve, de az biztos, hogy nem lehetetlen, és az is tény, hogy először mindig mi adunk, nekünk kell szeretetet sugárzó állapotban lennünk ahhoz, hogy szeretetet kapjunk.

Miért van az, hogy a munkahelyünkön jó kedélyűek vagyunk, ambiciózusak, ám amikor hazaérünk, mint a kipukkadt lufi, összeesünk? Miért nem tudjuk itthon is megélni azt a szabadságot és jókedvet? – kérdezte Enikő.

Önmaga válaszát megadva kiderült, hogy mi az, amit megél a munkahelyén, és miért oszlik el abban a pillanatban, ahogy hazaér. A munkahelyén elismerést él meg, valahányszor megold egy rá szabott feladatot, vagy visszajelzést kap a munkatársától. Nincsen benne személyes sérelem a munkatársak felé, sem elvárás, így a kommunikáció könnyed, sikerül befogadó, sőt produktív állapotban lenni. Ahogy viszont összetalálkozik otthon a házaspár, bevillan a sérelem, ami kárpótlásért sír, az elvárás, ami csalódottsággá transzformálódik éppen, így semmi elismerés, szeretetérzés nincs.  Felüti a fejét a lemondás, a fásultság, az elutasító gondolatok, miszerint úgysem fog változni semmi, és miért én legyek az, aki elkezdi a változást? Enikő elmondása szerint rendszeresen sóhajtoznak, leginkább csendben vannak, és kimondatlanul is egymást okolják a kialakult helyzetbe süppedésért.

Mi lehet a megoldás?

Egyrészt az, hogy szembenéznek azzal, ami nem megy.  Nem kell a jól van ez így fedő sztorival kozmetikázni a hétköznapokat, hiszen, ha jól lennének, nem éreznék kiüresedettnek az egész életüket. Ha tudnak jól beszélni egymással, ha meg tudják fogalmazni a vágyaikat, és képesek értő figyelemmel fordulni a másik igénye felé, akkor ez szintén segítségükre lehet. Ha már biztonságos, szeretetteljes hangulatot tudnak létrehozni, akkor megbeszélhetik, hogy mi miért nem működik, és mellé tehetik azt is, hogy viszont hogyan menne mégis. Nagyon fontos szerep jut a fókuszálásnak. Mit akarok látni a társamból? Milyennek akarom látni, érzékelni őt? Szintén nagyon fontos a felelősségvállalás. Én mit adok a társamnak, mit köszönök meg neki, mivel járulok hozzá ahhoz, hogy szeretve és kiválasztottnak érezze magát? Mennyire emelem a közös időtöltéseink hangulatát, vagy éppen mennyire rombolom azt? Mi a belső monológom a párkapcsolattal kapcsolatban?

A lelkünkben érzett üresség feltöltését nem várhatjuk egy személyben a társunktól. Az, hogy megtaláljam magam, élvezettel éljem az életemet, annak csak egy része a páromtól kapott szeretetet. Ott van még a többi szál, ami tölti a szeretet-tankomat. Ilyen a munkám, a hobbim, a családom, a baráti köröm, az egészségi állapotom, az anyagi helyzetem. Ezek a szálak mind képesek hozzá tenni ahhoz, hogy jól érezzem magam a bőrömben. De csak akkor, ha az állandó önsajnálat helyett a reménnyel teli, szeretetteljes tettek mezejére lépek.  Ha kezdeményezővé válok, és nem csak várok…

 

Bejelentkezés tanácsadásra –>

Összhangban Lenni – Segítő könyv hűtlenség utáni kapcsolat-javításra — >

Boldognak Lenni – Segítő könyv önbizalom növeléséhez — >

Építed vagy rombolsz? – Segítő könyv, hogy meglássuk, mi okozza az elakadást, és mit kell tenni, hogy változtassunk, gyakorlatok megbocsátáshoz, élettervezéshez —>

Ajánlott cikkek