Amikor a szülőszobában a párból család születik, akkor nem csak új napi rutint kell kialakítani, hanem át kell rendeződni fejben is. Új szerepek alakulnak ki, megnövekszik a felelősség az újdonsült szülőkön, és a fókusz az utód gondozására kerül. Ami teljesen természetes, azonban, ha nem figyel oda a férj és feleség, akkor a párkapcsolat tartósan háttérbe szorul.

Az anyák nem engedik el a gyereket…

Több férfi kliensem számol be arról, hogy szeretné kimozdítani a feleségét a csak anya üzemmódból, ám falakba ütközik a törekvése, mert az anyuka nehezen hagyja rá a nagyira vagy a bébiszitterre a babácskát. Ha mégis megtörténik, akkor meg nem tud a jelenben maradni a párjával, hanem azon aggódik, hogy vajon jól gondját viseli-e a dada a gyereknek. Úgy látják, hogy a feleség nem akar női-férfi energiát mozgatni, hiszen a szeretetet, az összebújást letudják a babával töltött idő alatt, energia meg semmi nem marad a férj számára. Ha a férfi jelzi a testi igényét a feleség felé, akkor csak növekszik a távolság kettejük között.

Az apák tudják jól segíteni anyát az elengedésben?

Az említett férfiakhoz tartozó feleségek pedig azt érzik a történetben, hogy a legtöbb szerep rájuk hárul, és nem igazán érzik a lelki és fizikális támogatást a férfiban. Fáradt, mikor hazaér, legtöbbször nem a gyerekkel való törődés, ami motiválja, hanem hogy egyen valamit, majd leül a gép elé, hogy kicsit kikapcsolódjon. Ha segítenek is a fürdetés, és altatás megoldásában, akkor is, mire ezzel a rutinnal végeznek, addigra hulla fáradtan esnek be együtt a hálószobába, vagy éppen mire egyik szülő kijött a gyerekszobából, addigra a másik már régen alszik. Az elengedésben pedig azzal, hogy rászólnak a feleségre, hogy ne beszéljen a gyerekről, ne gondolkodjon állandóan a gyerekről, azzal még nem oldják a feleség szorongását. Azzal viszont, hogy a feleség szeretetnyelvét gyakorolják, és a pozitív reakciókat adva biztonságérzetét növelik, azzal segítik őket. Vannak elakadások, amelyeken a társ nem fogja tudni átvezetni a társát, a legjobb szándékkal sem. Ilyenkor tud segíteni egy külső segítő.

Mit lehetne tenni, hogy újra a fókuszban legyen a párkapcsolat?

A párkapcsolati hiány feltérképezése után, meg kellene nézni, hogy hol csúszik el a két fél közötti kapcsolódás. Milyen a kommunikáció közöttük? Milyen sérelmeket cipelnek egymástól? Milyen rejtett elvárásoknak kellene eleget tennie a társnak? Hogy áll mindkét fél az anya és az apa szerep elfogadásában, feldolgozásában, megélésében? Mennyire találták meg a nőt/férfit magukban az új helyzet tükrében?

Az biztos, hogy a párkapcsolatot akkor, amikor a kisgyermekeken van a fókusz, mindaddig tudatosan kell működtetni, amíg ki nem alakul egy új rutin, amelyben immáron teljesen természetes módon helyet kap a párkapcsolat újra.

Borítókép: belbambino.hu

******

A kisgyermekes párokat segítő cikkek a Belbambino Budapest számára is fontosak. Tudják, hogy a gyermekek számára a külső, igényes és biztonságos környezet mellett egy harmonikus család biztonságára is szükség van.

Május 10-ig nagyszabású akciókkal kedveskednek vevőik számára:

Hallgasd meg a podcast adásokat is!