Barion Pixel
Blog párkapcsolat Szexualitás

10 lépés, amivel az eltávolodott párok egymáshoz találhatnak

Petra és Gábor története nem egyedi eset. 18 éve házasok, kisgyermeküket nevelik. Petra tökéletes anyuka akart lenni, ezért amióta megszületett a gyermekük, azóta a legtöbb figyelmet az anyaságnak szentelte, és ahogy az gyakran lenni szokott, a szülői szerep elnyomta teljesen a párkapcsolatot.

Nem ez volt a meglepő számukra, hanem az, hogy nem találtak vissza egymáshoz. Nem ismerik az utat ahhoz a két emberhez, akikké változtak az idő folyamán. Nem tudják, hogyan lehetnek szülők és egymás szeretői otthon. Hogyan fér ez össze? Hogy lehet ezt kivitelezni fejben és logisztikában?

Gábor szereti a feleségét, becsüli az anyaságát, azt, amit tesz a családért. Régebben, a baba születése után rendszeresen kezdeményezte a közeledést, de Petra annyira fáradt volt, és annyira „szerelemben élt” a babával, hogy nem engedte oda magához a férjét. Gábor elválni nem szeretne, a családot nem akarja elhagyni, de az elutasítás miatt már nem is szól a vágyairól, azonban megőrül a frusztrációtól, amit a szexmentesség okoz.

Petra nem az egyetlen ügyfelem, aki nem érzi nőnek magát a férje mellett. Hiányzik neki a bók, az udvarlás, az a figyelmet éreztető vágy-energia, amivel egy férfi tud fordulni a megkívánt nő felé. Nem kapja meg a társától. És hogy miért olyan fájó ez számára? Mert úgy érzi, egyedül van a problémákkal, a feladatokkal. Még akkor is, ha a férje segít a háztartásban, vagy a gyereknevelésben. Ugyanis nem csak (felszólításra) a mosásban vár társra, hanem a nőisége igényli a férfias jelenlétet tőle.

Mi lehet a megoldás, ha annyira el vannak távolodva, hogy egyáltalán nem érzik már zsigerből a vonzalmat egymás iránt? Hogyan lehet visszaszerezni a lelki egyensúlyt a mindennapi rutinok során azért, hogy ne tolódjon el ennyire a hiány-hála, a biztonság-vonzalom vonal?

Petrának és Gábornak az vezetett eredményre, hogy

1, a beszélgetések során feltárták a sérelmeiket, ezzel tiszta képet adva a társnak, hogy mi az, ami fájdalmat okoz számukra – ezeket a sérelmeket feloldották (vagy igyekeztek)

2, nyíltan beszéltek a vágyaikról, hogy milyen kapcsolatban szeretnének élni, és milyen élményekre vágynak (a szex terén is) – szeretetnyelvek, vágyfokozó gesztusok

3, odafigyeltek, hogy a kommunikációjuk a mindennapokban is kiegyensúlyozott, értő legyen, a konfliktusokat ne hagyják megoldatlanul

4, megtanulták egyénileg levezetni a stresszt

5, tiszteletben tartották egymás én-idejét

6, nagyobb teret engedtek a másik félnek, meghagyva azt a szabad távolságot, ahonnan még biztonsággal vissza tudnak egymáshoz fordulni

7, több kettesben töltött időt szerveztek maguknak, amikor nem esett szó a családról, a gyereknevelésről, az elmaradt kötelességekről.

8, a háztartást érintő technikai feladatokat nem nyomták egymásra, hanem közösen vállalták erősségeik szerint

9, csapatként kezdtek el gondolkodni, nem pedig alá-fölé rendeltségben

10, minden nap kifejezték az örömüket, hogy együtt vannak, és egymást választották

Petra megkönnyebbült, amikor elmondhatta sérelmeit, vágyait, és teret kapott a mindennapokban, hogy saját magára gondolhasson. Gábor mindent úgy intézett, hogy ne várja restancia Petrát, ha az én-idejéből hazaér. Nem várta meg otthon a házimunka (fogadott egy segítséget), a gyerek fürdetése, hanem megoldották, hogy minden úgy haladjon megközelítőleg, mint ahogy a másik szülő szokott gondoskodni a gyerekről, házimunkáról.

Gábor, mivel Petra igényére rálátást kapott, és megértette a reakcióikat is, célzottan tudott olyan gesztusokat adni, melyek segítették Petra nőiségéhez való visszatalálását. És ami fontos, Petra ezzel nem élt vissza, nem feszítette túl a húrt. A szexuális együttlétekre egy ideig az új ismeretek birtokában tudatosan fókuszáltak, azonban az érzést, hogy „valami nem jó, de nem tudjuk, hogy mi van, sem mi lesz”, felváltotta egy megértés, és a szándékon túl már eszközeik is voltak egymás figyelmének felkeltésére.

Hozzáteszem, nem két hét volt, mire ez az egész új szemlélet beivódott és uralni kezdte a szokásaikat, azonban az új látásmóddal minden egyes nap hozott valami könnyebbséget és reményt adott számukra. Azt tapasztalom, hogy sokszor már az nagyot lendít a megrekedt kapcsolaton, ha retorzió nélkül elmondhatják fájdalmaikat, vágyaikat, kéréseiket, és értő figyelemmel, valódi megértéssel fordul a két fél egymás felé.

*****

Ha valaki nem akar elválni, és újrakezdeni a párkapcsolat kiépítését és fenntartását egy új személlyel, hanem a meglévő rendszerben kíván eltölteni még 30-40 évet, akkor érdemes most tennie valamit a változásért, hiszen a hátralévő életében most a legfiatalabb. Egy új nézőpontból, új szemlélettel, új célokkal, önmagát és a társát újra megismerve nekivágni a házasság újabb, örömtelibb fejezetének.

Ha szeretnéd, hogy neked is segítsek túl jutni  az elakadáson, a krízisen (akár megcsalt, akár hűtlen fél vagy, akár a kommunikációban, egymás megértésében vagytok elakadva, boldogtalan vagy, és nem találod a kiutat), itt írd be magad a naptáramba. Szívesen fogadlak, hogy ne titkok vagy kétségek között kelljen élned, hanem megismerd az erőforrásaidat, és használni tudd őket a boldogságod megélése érdekében.

Örömteli napot kívánok!

Ha inkább könyvet olvasnál a témában, kattints IDE! 

A szerzőről

Párkapcsolati tanácsadóként (egyéni vagy páros formában), életöröm trénerként segítek azoknak a klienseknek, akik szeretnének továbblépni a megrekedésből, a boldogtalanságot okozó helyzetből.

.

Tovább a tanácsadáshoz

Ha szeretnéd, hogy elindulj a változás útján, három módon tudok neked segíteni:

1, Skype/Viber/Messenger online tanácsadás,

2, Helló, Élet! online tanfolyamok – önismeret, párkapcsolat, célok, kommunikáció, relaxáció

3, Könyvek, e-bookok

Itt találsz ingyenes hanganyagokat a témában:

                                                       *****

Te elvégezted már a Helló, Élet! tanfolyamok egyikét? Kattints a képre!

Ezek is segíthetnek:

Jelentkezem tanácsadásra!