Az önmagunk elvesztése egy kapcsolaton belül jellemzően akkor következik be, amikor túlzottan függünk a másik személytől, és teljes mértékben az ő igényeire és vágyaira összpontosítunk, miközben figyelmen kívül hagyjuk saját szükségleteinket és identitásunkat. A partner elvesztésétől való félelmünk, illetve a nélküle való ismeretlen élet gondolata elbizonytalaníthat bennünket.

Milyen jelek figyelmeztetnek bennünket arra, hogy önmagunk elvesztése felé tartunk?

A másik fél – szűrője

Például amikor túlságosan függünk a másik személy jóváhagyásától, szeretetétől és figyelmétől. Elveszítjük saját önálló véleményünket és szükségleteinket, mert mindent a partnerünk reakciójától teszünk függővé. Gyakorlatilag tojáshéjon lépkedünk a kommunikációban, az igényeink kifejezésével, a vágyaink közvetítésével, mert már előre leforgatjuk fejben, hogy miként fog reagálni a másik fél és tartunk attól, hogy ennek szakítás vagy más retorzió lehet a vége.

Az önfeladás

A kapcsolatban való önfeladás azt jelenti, hogy feladunk vagy figyelmen kívül hagyunk olyan dolgokat, amelyek valóban fontosak és értékesek számunkra, mert azt gondoljuk, hogy ez lesz a kapcsolat fenntartásának kulcsa. Elveszítjük saját érdeklődési körünket, hobbinkat és céljainkat.

Határok elmosódása, a személyiség összeolvadása

Előfordulhat, hogy túlságosan beolvadunk a partnerünk életébe, és elveszítjük saját egyedi identitásunkat. Mindent szeretnénk úgy tenni, hogy a másik személy számára ideális vagy elfogadhatóak legyünk általa, és ezzel elvesztjük önmagunkat. Ráadásul hosszú távon ki fog derülni, hogy ez egy tarthatatlan állapot.

Kommunikációs hiányosságok

Ha nem kommunikálunk célravezetően a kapcsolatban, és nem fejezzük ki nyíltan, őszintén az igényeinket, vágyainkat és érzéseinket, akkor elhanyagoljuk saját magunkat, és nem kapunk megfelelő támogatást és elismerést sem a kapcsolatban, hiszen a másik fél nincs azon információ birtokában, hogy mi a pontos igényünk.

Az önmagunk elvesztése egy kapcsolatban hosszú távon negatív hatással lehet az önbecsülésre, boldogságra és elégedettségre. Fontos, hogy megtaláljuk az egyensúlyt a párkapcsolati elkötelezettség és az egyéni szükségleteink között, és hogy gondoskodjunk saját magunkról, az érdeklődési körünkről és az identitásunkról a kapcsolaton belül. Kommunikáció, önismeret, és a hit abban, hogy elég jók vagyunk a másik számára, segít abban, hogy megtartsuk önmagunkat egy kapcsolatban.

Ha szeretnéd megtalálni az egyensúlyt a kapcsolatodban, hogy hogyan tudtok úgy működni, hogy ne kelljen önmagadat elnyomni vagy feladni a boldog és kielégítő együttélés érdekében, akkor kattints ide, mert ITT tudsz bejelentkezni a tanácsadásra.

borítókép: pexels.com

Hallgasd meg a podcast adásokat is!